Pénzügy

Sütne? Nem akarja tudni, mi lehet a porcukorban!

Emlékeznek? Régen csomós volt a porcukor. A karácsonyi sütés apropóján utánajártunk, milyen adalékanyagokkal gátolják ez ma meg a cukorgyártók.

Ha fog pár kanál porcukrot, feloldja egy pohár langyos vízben és békén hagyja egy időre, jó eséllyel fura fehér por fog a pohár alján leülepedni. Hát ez a titka annak, hogy nem sárgás a porcukor és nem csomósodik: van benne valami. De mi?

Porban az igazság

A magyar élelmiszerkönyv számos adalékanyag használatát engedi. Kimondottan nevesíti a porcukor esetében a polifoszfátokat (E452). A foszforsav e származékait alapvetően fertőtlenítésre és állagjavításra használják.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének adatbázisa szerint alapvetően veszélytelen, de azért merültek már fel kérdések vele kapcsolatban. Ugyanakkor mielőtt jól bezabálnánk a habcsókból, nem árt tudni: az élelmiszerkönyv sokkal, sokkal több polifoszfátot enged egy kiló porcukorban, mint amennyit napi bevitelre elfogadhatónak tartanak.

Ha fél kilóból készült habcsókot betolnánk egy nap alatt (ami nehéz, de nem lehetetlen vállalkozás), és a gyártó kihasználná a rendelkezésére álló keretet, előfordulhatna, hogy 71-szeresen túladagoljuk.

A polifoszfátokon túl száznál több olyan adalékanyag használata is jogszerű, amelyre biankó engedélyt ad ki a hatóság: keményítők, gázok, zsírok, savak (még a sósavra is), pektinek, gumik, cellulózok – hogy csak néhány példát soroljunk fel. De vajon ezek közül melyek kerülhetnek elvileg a porcukorba?

Kemény tények

A másik nagy ipari kedvenc a csomósodás ellen a keményítő. Ez készülhet krumpliból vagy kukoricából, de lehet akár mesterséges származású is. A porcukor térfogatának akár 5 százaléka is keményítő lehet, ha nincs benne más tapadásgátló anyag. Szerencsére a keményítő nem annyira egészségtelen – kivéve, ha allergiásak vagyunk rá. A karácsonyi habkarika szempontjából ez még akár jó is lehet, legalábbis Lajos Mari tesz a porcukor mellett keményítőt is bele.

Karcos karbonát

Használhatják tapadásgátlásra a magnézium-karbonátot is (E504), amelyet a TVE adatbázisa szintén veszélytelennek minősít. Egyebek között a következő termékekben használják rendszeresen: csokoládé- és kakaókészítmények, szeletelt és reszelt sajt, ivóvíz, konyhasó. Nagyon nagy koncentrátumban mindenesetre hashajtó.

Homokszemek

Adott esetben porított kvarcot is magunkhoz veszünk a porcukorral. A szilícium-dioxid is az engedélyezett adalékanyag ugyanis, s a porított élelmiszerekhez is használják – de “csak” a termék 1 százaléka állhat ebből. A TVE adatbázisa szerint a szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas belső felületüknek köszönhetően ezek a kristályok nagy mennyiségű vizet tudnak magukba zárni. Tudják, mint a szilikátos macsakaalom. Egyébként elvileg szintén veszélytelen, mivel nem is emésztjük meg, feldolgozatlanul átmegy rajtunk.

Ennek egy továbbfejlesztett verziója a kalcium-szilikát (E552) és a magnézium triszilikát (E553). Továbbá a nátrium-alumínium-szilikát (E554) és a kalcium-alumínium-szilikát (E556) Valamennyi formája lényegében porított kvarchomok. Nyamm.

Ha esetleg úgy gondolná, hogy mégse homokkal és keményítővel etetné szeretteit, akkor sincs minden veszve: vegye elő a kávédarálót és tömje meg cukorral (de csak finoman, mert a cukor szemcséi eldugíthatják.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik