Pénzügy

Vigyázat, drágulás!

Összeszedtük, hogy milyen élelmiszerekért kell többet fizetni mostanában.

 

Itt a tél, és ezt nem csak a bőrünkön érezzük, hanem a pénztárcánkon is. Mint nemrég megírtuk, telente sok minden lesz drágább, egyebek közt sok zöldség és gyümölcs is.

Prémiumárak a primőröknél

Részben azért, mert már kifogyott a szabadföldi termény sok zöldségből. A piacon például ma már primőr paprikát és paradicsomot lehet kapni. Ebből következően máris kétszer annyiba kerül, mint nyáron, s ha nincs szerencsénk, 400 forintot is kell fizetni egy kilóért. Igaz, lesz ez még rosszabb: tél végére már 1400 forintot is elkérnek majd az ízetlen, színtelen, szagtalan piros izékért.

Szintén prímőrként lehet már csak kapni az uborkát, a karalábét, a brokkolit, a karfiolt, a retket, a zöld- és a póréhagymát, a spenótot, a salátát és a sóskát – mint ez az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatbázisából kiderül.

Októberben a KSH adatai szerint emelkedett a tojás és a tej ára is.

Megéri?

A primőrökkel nem csak a pénztárcánk miatt kell csínján bánni – a fóliasátrakban, üvegházakban termesztett zöldségek egészségtelenebb körülmények közt is teremnek, mint a szabadföldi, normális szezonjukban beértek. Mint erre a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal is felhívta a figyelmet, a friss zöldségekben mindig előfordulhatnak szermaradékok. A fóliás termesztésben elvileg nem fordulhat elő több, mint a szántóföldiben, ám előbbinél például intenzívebben kell védekezni a meleg nedves környezetet kedvelő gombák ellen. Ezen túl pedig az, hogy kevesebb a fény, a nitrátok felhalmozódásához vezethet  a leveles zöldségekben.

Kell? Drágán adom!

Sok árat azonban nem a költségek növekedése miatt emelnek, hanem egyszerűen azért, mert megnő a kereslet iránta. Jó példa erre a hosszúujjú ing és női ing, vagy a kandallókban, kályhákban használt brikett. Itt a tél, szükség van rájuk, tehát a kereskedők annyit kérnek el értük, amennyit tudnak.

Alább a legtöbbet dráguló termékek táblázata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik