Pénzügy

Rossz hír a devizaadósoknak: elszáll a forint

árfolyam (árfolyam)
árfolyam (árfolyam)

Péntek délután már majdnem 302 forinton az euró. Az alacsony alapkamattal semmi sem védi a forintot.

Tovább esik a forint, péntek kora délután már a 302-es szinthez közelít az euróval szemben. Ez két és fél hónapos mélypontot jelent. A devizában eladósodottak pedig három hónapja nem fizettek ennyit: a svájci frank árfolyama ma átlépte a 245 forintot.

A gyengülés csütörtök délután kezdődött Matolcsy György beszédét követően. A jegybankelnök többek között megerősítette, hogy lát még mozgásteret a monetáris enyhítésre, valamint felszólította a négy nagy hitelminősítőt, hogy kezdjen hozzá Magyarország felminősítéséhez. Ha már mikrofon elé került, Olli Rehn gazdasági EU-biztost is lemondásra szólította fel, mivel Matolcsy szerint az EU rossz gazdaságpolitikát folytatott.

Azt is mondta, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke “minden egyes alkalommal azt mondja a jegybankároknak Bázelben, hogy ha az euró nem erős a dollárral szemben (itt az 1,1-es szintet említette), akkor a dél-európai gazdaságok versenyképesek a globális piacon, de az 1,30-as szintnél már nem. Az 1,60-as euró-dollár árfolyam pedig csak Németország számára kezelhető”.

A magyar jegybankelnök azt is mondta, hogy az EKB-nak van egy tanulmánya, amely alátámasztja Draghi árfolyammal kapcsolatos álláspontját. Minderre reagálva az EKB szóvivőjema kijelentette, hogy Mario Draghi nem tett ilyen nyilatkozatot az euróval kapcsolatban.

Alakul

Matolcsy egyúttal üzent a hazai gazdasági szakértőknek is: Bod Péter Ákost, Chikán Attilát és Mellár Tamást felszólította, hogy Járai Zsigmondhoz hasonlóan ismerjék el a magyar gazdaságpolitika helyességét és azt, hogy tévedtek.

Nyugalomban

A Monetáris Tanács legutóbb kedden vágott a kamaton, 20 bázisponttal csökkentette 3,2 százalékra.

Eközben a régiós devizák körében nem voltak jelentősebb mozgások. A szakértők egyre alacsonyabb értéket tartanak elképzelhetőnek kamatmélypontként és nem zárják ki, hogy emelést csak 2014 végére jósolnak. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy romló nemzetközi hangulat esetén semmi sem védi majd a forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik