Pénzügy

Mire spórolnak a nyugdíjasok?

Lakás (Lakás)
Lakás (Lakás)

Megkérdezték az időseket arról, milyen céllal tennének félre pénzt.

Ötszáz nyugdíjast kérdezett meg az OTP Lakástakarék Zrt.. Kiderült, hogy kétharmaduk takarékoskodik lakása felújítására, miután ötven százalékuknál az utóbbi tíz évben semmilyen felújítás nem volt.

A nyugdíjasok mindössze 6 százaléka készül arra, hogy nyugdíjasházba költözzön, tehát a többség a saját lakásában kívánja leélni az életét.

Érdekeség, hogy a megkérdezett idősek negyede nem a saját lakása felújítására, hanem gyerekei, unokái lakásproblémáinak megoldására spórol még nyugdíjas éveiben is a felmérés szerint.

Minél előbb belevágnának

Szintén jól mutatja azt, hogy az idősebb korosztályt igencsak foglalkoztatja lakhelyének élhetőbbé tétele, hogy tízből közel hat megkérdezett már az elkövetkező két évben tervezne valamifajta felújítási munkálatot az otthonában.

Mindezek mellett azonban viszonylagos tájékozatlanság jellemzi a nyugdíjasokat, legalábbis ami a lakáscélú megtakarításokat illeti. A válaszadók közel fele ugyanis nem tudta, hogy mind a fiatal családosok, mind az idősebbek jogosultak állami támogatásra mindezen lakáscéljaik megvalósításához. „Lakástakarék típusú megtakarítással a havi rendszeres befizetéseket 30 százalékos állami támogatás egészíti ki, amelynek összege az évi akár 72 ezer forintot is elérheti, ráadásul a jóváírt kamat is adómentes”

Mint ahogy az a Hír24 korábbi cikkéből kiderül,  megéri belekezdeni a felújításba, mert akár már öt év alatt is megtérülhet a korszerűtlen családi házaknál az ablakok és ajtók cseréje, vagy a homlokzat hőszigetelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik