Pénzügy

Ezért mondhat köszönetet Matolcsynak

Milliókba kerül a magyar családoknak, hogy még mindig magas a jegybanki alapkamat - derül ki egy elemzésből.

Ma Magyarországon egy 10 millió forintos lakáshitel esetében 15-20 ezer forinttal magasabb lehet a havi törlesztőrészlet, mint egy hasonló összegű kölcsönnél Szlovákiában, Ausztriában vagy Németországban – derül ki a Bankmonitor.hu friss elemzéséből. Ez a teljes futamidő alatt akár 4 millió forintos többletterhet is jelenthet egy családnak.

A havi törlesztőrészletben tapasztalt különbség túlnyomó részéért ugyanis az elemzés szerint a sorozatos csökkentések után is magas hazai jegybanki alapkamat a felelős, míg a bankok által rátett kamatfelár nagyjából hasonló mértékű itthon, mint a többi vizsgált országban. Ennek megfelelően főleg az alapkamattól függ a hazai lakáshitelek törlesztője: további csökkentése esetén mérséklődhet a havi költségünk, míg növekedése esetén megemelkedhet.

A lap így számol: Magyarországon a piaci lakáshitelek kamatszintje 6,8% körül alakul, amelyhez 76 ezer forintot meghaladó havi részlet párosul (a 11 legnagyobb hazai bank által kínált legjobb hitelek átlaga). A hazai kamatszint nagyjából 3 százalékponttal magasabb, mint a vizsgált külföldi országok mutatója, ezért lakáshitel felvételekor 15-20 ezer forinttal magasabb törlesztőrészlettel kell kalkulálni a német, osztrák vagy szlovák szomszédainkhoz képest. Még a legkedvezőbb esetben is 16 ezer forinttal, azaz több mint 25 százalékkal kell többet fizetünk északi szomszédunkhoz képest, ami a teljes futamidő alatt a családnak már közel 4 millió forintos többletkiadást jelent.

Mint az egy korábbi Bankmonitor.hu elemzésből kiderült, az erőteljes kamatcsökkentésnek köszönhetően mára olcsóbb lett a forint alapon felvett lakáshitel, mint a ma már közismerten jelentős árfolyamkockázatot tartalmazó svájcifrank-alapú lakáshitel a válságot megelőzően.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik