Pénzügy

Újra csúcson a nemfizető adósok száma

Érvénytelenek a devizakölcsönök? És csak részben vagy teljes egészében? Mit tehet a bíróság, és mit tehet az ügyfél? A Hír24 hírműsorában a Széchenyi Hitelszövetség elnöke válaszolt.

A nem egységes bíró döntések miatt úgynevezett jogegységi eljárást kezdeményezett a devizahitelekkel kapcsolatban a Kúria Polgári Kollégiumának elnöke. A lényege, hogy a bíróság a jövőben az azonos devizahiteles ügyeket azonosan ítélje meg. Wellmann György hét pontból álló indítványát hétfőn hozta nyilvánosságra. Az elvi kérdések között szerepel például az is, hogy tisztességtelen ajánlatnak vagy éppen uzsorakölcsönnek minősülhetnek-e ezek a banki hitelszerződések. December 16-án döntenek.

Magyarországon újra csúcson van a nem fizető devizahitelesek száma. Az indítvány is hivatkozik erre és kimondja azt, hogy már-már társadalmi problémát jelent a devizás kölcsönszerződések több százezres száma és azok összege is. Az indítványról december 16-án dönt a Kúria.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken hívta fel a Kúria figyelmét arra, hogy a devizahiteles ügyeknél mielőbb egységes jogi álláspontot kell kialakítani.

A Hír24 hétfő esti adásában Bárdos András Barabás Gyulát, a Széchenyi Hitelszövetség elnökét kérdezte, a többi közt arról, hogy mit tehet a bíróság, ha egy devizakölcsön bármilyen okból érvénytelen, illetve, hogy tisztességtelen szerződésnek számítanak-e a devizakölcsönök.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik