Pénzügy

Nyolcvanezer kisvállalkozót büntethetnek meg

pénztárgép (pénztárgép)
pénztárgép (pénztárgép)

Az LMP szerint több mint nyolcvanezer olyan kiskereskedőt és kisvállalkozót büntethet meg a NAV a pénztárgépek cseréje miatt, akik semmi mást nem csináltak, csak megpróbálták betartani az állandóan változó szabályokat.

Hétfő az utolsó nap, amikor le lehet adni a megrendeléseket az adóhatósághoz bekötött pénztárgépekre, keddtől pedig büntethetik azokat a vállalkozásokat, amelyek ezt nem tették meg. Nem lehet tudni, hogy mi lesz azokkal, akik korábban megrendelték a pénztárgépüket, de az általuk választott típusra végül nem adták ki a forgalombahozatali engedélyt – hangsúlyozta az LMP-s Vágó Gábor.

A kilátásba helyezett büntetés akár tönkre is teheti ezeket a vállalkozásokat – jelentette ki. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hétfőn a honlapján hozta nyilvánosságra, hogy megkezdhető az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy pénztárgépének forgalomba hozatala, a gépek megfelelnek az előírt követelményeknek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a már engedélyezett típusokra leadott megrendelések minősülnek érvényesnek.

Emlékeztetett rá, hogy rendkívüli érdeklődés kísérte az NR-300 típusú pénztárgép forgalmazásának engedélyezését, miután az Alt Cash 80 ezer megrendelést kapott a pénztárgépcserére kötelezettektől az elmúlt hónapokban, és a forgalmazó egy másik géptípusa nem kapott forgalombahozatali engedélyt. A kereskedelmi szövetség azt javasolja az Alt Cash Kft.-nek korábban rendelést adó vállalkozásoknak, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a forgalmazóval és annak viszonteladóival, és az új jogszabályoknak megfelelően járjanak el.

Az OKSZ külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban elutasított NR-270 típusú pénztárgépre leadott megrendelések jelenleg nem érvényesek, ezért az engedélyezett másik típusra, az NR-300-ra új megrendelést kell leadni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik