Pénzügy

Így rendeljen külföldről karácsonyi ajándékot

karácsony (karácsony, )
karácsony (karácsony, )

Ha unión kívülről rendel, számoljon az áfával és némi vámmal is. Cigit és szeszt még az EU-ból sem érdemes.

Kapcsolódó cikkek

Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy az interneten keresztül külföldről rendelik meg a karácsonyi ajándékokat. Ehhez azonban érdemes tudni, mennyi pluszköltségre készülhet, és azt is, mit írjon rá a csomagra.

Az Index remek gyűjtése szerint unión kívüli országokból való rendelés esetén csak a kisebb küldemények vámmentesek. 22 euró (körülbelül 6 500 forint) fölött kell megfizetni a díjat. A küldemény értékét minden esetben érdemes ráírni a csomagra, különben átkutatják. A legjobb, ha a csomagra ráragasztjuk a számlát az áru pontos nevével, illetve neten rendelt árunál a banki átutalásról egy másolatot.

Persze, még így is lehet, hogy belenéznek a csomagba, mivel röntgennel átvilágítják őket és szúrópróba-szerűen másképp is ellenőrzik a küldeményeket.

Vámdíjak cég és magánszemély között

0-22 euró közt vám- és adómentes

22-150 euró közt vámmentes, de 27% áfa terheli

150 euró felett vámtartifa szerinti vám + 27% áfa

Ha nem rendeli, hanem ajándékba kapja a csomagot, a feladóna kell feltüntetnie az áru értékét. Ezzel szintén nem érdemes trükközni, azonban a vám összege itt másképpen alakul.

Vámdíjak magánszemélyek között

0-45 euró közt vám- és adómentes

45-150 euró közt vámmentes, de 27% áfa terheli

150-700 euró közt 2,5% vám + 27% áfa

700 euró felett vámtartifa szerinti vám + 27% áfa

Az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy a valósnál jóval alacsonyabb értéket tüntetnek fel a holmin, állítja a NAV. Az adóhatóság szerint ugyanakkor aggasztóbb, hogy özönlenek az országba a gyanús eredetű hamis potencianövelők és fogyasztótabletták.

Idén sem marad el

Unión belül

Az unióból érkező csomagok az egységes piacnak köszönhetően belföldi forgalomnak minősülnek, így azok után sem vámot, sem adót nem kell fizetni. Itt sem határtalan azonban a szabadság: a jövedéki adót union belül is meg kell fizetni, így ha cigarettát vagy alkoholt kap valahonnan, hiába olcsóbb a termék a küldő országban, mint nálunk, rá kell fizetni annyit, hogy akár itt is megvehette volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik