Pénzügy

Kevesebb ATM-ből vehetünk fel pénzt

atm (atm)
atm (atm)

Csökkenhet az automaták száma, ha a bankok a készpénzfelvételért nem szedhetnek díjat.

Múlt hétfőn az országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, amely szerint jövő februártól havi kétszer 150 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel az ügyfelek számára, ráadásul bármelyik ATM-nél. A pénzügyi rezsicsökkentés jegyében a bankok tehát a készpénzfelvételért nem szedhetnek díjat, vagyis ingyenesen kell biztosítaniuk egy eddig piaci alapon árazott szolgáltatást.

A pénzintézetek a bevételkiesést úgy enyhíthetik, hogy csökkentik az ATM-ekhez kapcsolódó költségeiket: a legkevésbé kihasználtakat egyszerűen megszüntetik, és az ésszerűség határain belüli méretűre csökkentik a hálózatot – írja a portfolio.hu.

Az automaták megszüntetésével nem enyhíthető bevételkiesés többi részét más banki díjakon keresztül hárítják át az ügyfelekre, így azok járnak rosszabbul februártól, akik eddig nem igazán vettek fel készpénzt.

A legfrissebb adatok szerint némileg nőtt az automaták száma 2013 első félévére, jelenleg 4800 bankautomatánál van lehetőség készpénzt felvenni országszerte, ez 100 ezer főre vetítve közel 50 ATM-et jelent.

A Világbank 2010-ben gyűjtött adatai szerint Magyarország a fiókhálózat elérhetőségéhez hasonlóan viszonylag jól áll az ATM-ek 100 ezer lakosra jutó mutatóját tekintve is. Eszerint a világon a 44-dik helyen vagyunk.

Az ATM-ek területi megoszlását tekintve Pest megye és Budapest állnak az élen, a bankautomaták több mint harmadát itt helyezték el a bankok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik