Ingatlanadó (Ingatlanadó)
Pénzügy

Ingatlanadó nincs, de mégis van

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 11. 11. 13:29

Bár hivatalosan nincs kimondottan ingatlanadó, az önkormányzatok különböző címeken szedhetnek az ingatlanok után helyi adókat. És szednek is. Egyre több helyen, egyre többet.

Korábban a témában:

Ingatlanadó

A kormány betartotta ígéretét: ingatlanadó nincs. De a Magyar Államkincstár adatbázisát átfésülve az Azénpénzem.hu azt derítette ki, hogy 2011-13 között a települések harmada vezetett be helyi adóként valamilyen ingatlanadót vagy emelte az eddig ilyen címen szedett sápot.

Jóval többet szedtek be

Ez azt jelenti, hogy a kormányváltás óta 30 százalékkal több bevételük származott az önkormányzatoknak kommunális és építményadóból. A kommunális adót tipikusan a magánszemélyeknek kell megfizetniük. Az építményadót pedig leginkább a vállalkozásokra vetik ki (bár Balatonszepezden pl. az építményadó is sújthat magánszemélyeket).

Aki nem tudná

A kommunális adó egyébként átlagban évi 2-3 ezer forintnyi, de a lap extrém példaként megemlíti a Bakony lábánál fekvő Akát, ahol az idéntől évi 26,6 ezer forintot kell fizetniük a lakás- vagy háztulajdonosoknak.

Az ingatlanokhoz kötődik az idegenforgalmi adó is, amelyet az ingatlanban éjszakázó vendégeknek kell megfizetniük. Ennél a sarcnál a lap kigyűjtése szerint 16 százalékkal nőtt az adót kivető önkormányzatok bevétele az utóbbi 3 évben.

A kicsit savanyú, kicsit sárga ingatlanadó

Bajnai Gordon 2009-ben vezetett volna be háromkulcsos ingatlandót ekképpen: 2 millió forintig nulla kulcs lett volna, a 10 millióig terjedő nyolcmilliós értékre 0,25 százalék, a 30 millióig terjedő részre 0,35, az a feletti ingatlanértékre pedig 0,5 százalék adó jutott volna. Az egyéb ingatlanoknál a számított érték 1 százalékát kellett volna befizetni.

Orbán Viktor semmilyen formában nem támogatja az ingatlanadót – más alakban mégis létezik.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.