Pénzügy

Kisebb lesz az áfa, olcsóbb lesz a hús

hús (hús)
hús (hús)

Karácsonyra kolbászt veszünk: áfacsökkentést határozott el a kormány.

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról – jelentette be a kormány szerdai döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön.

Húsmatek

Ez a fogyasztói árakra vetítve akár 17 százalékos árcsökkenést is jelenthet.  Egy egyszerű példával: ha van egy 100 forint értékű húsúnk, eddig 127 forintot kellett kifizetni érte az áfa miatt, ám most csak 105 forintot kell majd. A kettő közötti különbözet 22 forint, ami az eredeti 127 forintos bruttó árnak a 17 százaléka.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Új csökkentések jöhetnek

A miniszter azt is elmondta: az áfacsökkentés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. Hozzátette: a mostani döntés az élelmiszerek áfacsökkentésének első lépése, és nem tartotta kizártnak, hogy jövőre további mérséklések lehetnek.

Még nem lehet tudni, hogy a kieső áfabevételt – amely mindenképpen milliárdokban lesz mérhető – miből tervezik pótolni a költségvetésben. A Népszabadság korábban azt vetette fel: könnyen lehet, hogy egy új adó bevezetésében gondolkodik a kormány.

Még azt sem tudni, hogy a kormány javaslata pontosan mikor kerül a parlament elé.

Addig is, míg elindítja házi kolbászgyárát, kattintgassa infografikonunkat, amelyből kiderül, hogy mennyi hús kerül a magyar asztalokra.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik