Pénzügy

Visszamenőleg járt 16 százalék nyugdíjemelés

nyugdij(2)(960x640).jpg (nyugdíj, nyugdíjas, )
nyugdij(2)(960x640).jpg (nyugdíj, nyugdíjas, )

A politikai rehabilitáltak szeptemberi nyugdíjkiegészítése összesen 82, a visszamenőleg kifizetett összeg 663 millió forint volt.

Ön mennyi emelést szavazna meg az Orbán-kormány okozta, soha be nem gyógyuló sebekért?

A kabinet a közelmúltban fogadta el annak a kormányrendeletnek a módosítását, amelynek alapján a politikai rehabilitáció címén járó juttatások 16,2 százalékkal emelkedtek. Ilyen juttatás illeti meg a kitelepítetteket, az internáltakat, a munkaszolgálatosokat és az 56-os elítélteket – emlékeztetett Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára.

A politikai rehabilitáció címén járó nyugdíj-kiegészítések folyósítása megtörtént, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság mind a visszamenőlegesen járó különbözetet, mind a megemelt összeget kiutalta. Az intézkedés 87 204 embert érint saját és özvegyi jogon. Számukra a szeptemberi megemelt kiegészítés összege 82,4 millió forint volt, míg a visszamenőlegesen kiutalt illetmény megközelíti a 663 millió forintot.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a kommunizmus sebeit begyógyítani nem lehet, de ezzel az intézkedéssel talán részben pótolni tudjuk, ami az elmúlt húsz évben elmaradt – fogalmazott Rétvári Bence.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik