Pénzügy

Itt az újabb rezsicsökkentés

Csekk (csekk)
Csekk (csekk)

Mától 11,1 százalékkal csökkent a lakossági gáz, az áram és a távhő ára az Országgyűlés döntése értelmében.

A parlament két héttel ezelőtt, október 14-én döntött az újabb rezsicsökkentésről, a törvényjavaslatot a fideszes Németh Szilárd nyújtotta be a parlamentnek. Németh nemrég azt is bejelentette, hogy pártja a földgázellátási törvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy a rendszerhasználati és egyetemes szolgáltatási díjakat határozatlan ideig ne módosíthassák.

Ön szerint?

Tavaly kezdődött

Az újabb csökkentéssel a lakossági gáz, az áram és a távhő ára már a tavaly decemberi árhoz képest összesen 20 százalékkal mérséklődött. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedések múlt év decemberében kezdődtek, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2012. december 6-án jelentette be, hogy 2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakosságot terhelő díjak mértéke.

A rezsicsökkentés következő lépéseként 2013. július 1-én csökkentek a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak, emellett olcsóbb lett a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés is.

A számlák is egyformák lesznek

További intézkedésként, ahogy arról már beszámoltunk, Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője bejelentette: jogszabályban egységesítenék a közüzemi számlákat. „Meg fogjuk határozni színekkel az egyes szolgáltatások területét, hogy még könnyebb legyen az eligazodás, és meg fogjuk határozni még a betűméretet is” – jelezte a politikus.

Évi százezer forintot takaríthatunk meg

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az eddig intézkedések egy átlagos háztartásban éves szinten százezer forintos megtakarítást jelenthetnek. Példaként említette Kocsis, hogy csak az áram, a gáz és a távhő árának csökkentésével egy budapesti 60 négyzetméteres gázfűtéses lakásban élő kéttagú háztartás évente akár 55 ezer forintot is megspórolhat, míg egy száz négyzetméteres, gázfűtéses házban élő kétgyermekes család megtakarítása 103 ezer forintnál is több lehet.

A többi szolgáltatás árának csökkenését is figyelembe véve az összes megtakarítás bizonyos háztartásokban elérheti akár az évi 150 ezer forintot is – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik