Pénzügy

Így kerülje el az átverést netes vásárlásnál

Számtalan előnnyel kecsegtet a netes vásárlás, de az online fizetés a kockázatoktól sem mentes. Megmondjuk, hogyan kerülje el a bajt!

Az EU-ban elérhető internetes áruházak választéka tizenhatszor nagyobb, mint az egyes országokban üzemelő fizikai üzletek kínálata, derül ki az Európai Bizottság felméréséből

A hagyományos boltokénál szélesebb választék, az alacsonyabb árak és az akciók egyre többeket csábítanak a virtuális üzletekbe. Jelenleg a hazai fogyasztók egyharmada aktív internetes vásárló, de ez az arány folyamatosan növekszik.

Éppen ezért megkerülhetetlen téma az online fizetési módok biztonságossága. A Pénzcentrum cikke többek között arra figyelmeztet, miben különbözik ha hazai, illetve ha külföldi webshopban vásárolunk.

A hazai oldalak nagy részén a vásárló nem a kereskedő website-ján adja meg a bankkártyája adatait, hanem az ügyfelet átirányítják a banki fizető oldalra. Márpedig a banki oldalak adatbiztonsági szempontból sokkal megbízhatóbbak, mint ha a kereskedő vigyázna az adatainkra.

Ezzel szemben a külföldi oldalakon gyakran a kereskedő oldalán kell megadnunk a fizetési adatokat is.

Az interneten megrendelt termék bankkártyával történő fizetésére valamennyi, előlapján dombornyomású, védjeggyel ellátott kártya alkalmas, de a bankok speciális, internetes fizetésre használatos kártyáik az adatlopás ellen is bevethetők. Ezek esetenként fizikai formában nem is, pusztán virtuálisan létező kártyák, előnyük pedig, hogy csak az oda általunk átvezetett összeggel gazdálkodunk. Így tehát ha a kártyaadatok illetéktelen kezekbe kerülnek sem tudják leemelni megtakarításainkat, valamint a vásárlás hevében mi magunk sem tudunk többet költeni az eredetileg eltervezettnél.

Emellet érdemes olyan honlapról vásárolni, amit ha mi magunk még nem is ismerünk, de legalább egy ismerősünk már használt. Ha mégis új oldalról rendelnénk, ajánlott először egy alacsnyabb árú terméket választani, mjd ha azzal minden rendben ment és az adatainkat sem nyúlták le, lehet rendelni a drágább holmit.

6 + 1 tipp a biztonságos online vásárláshoz

1. Keressük azokat a weboldalakat, amelyek https://-sel kezdődnek (‘s’ jelentése “secure”, azaz biztonságos), és amelyek címe után egy lakat ikon is található.

2. Vásároljunk megfontoltan. Hagyatkozzunk a családok és barátok, valamint kereskedelmi szervezetek ajánlásaira és visszajelzéseire az online kereskedővel kapcsolatban. Ne vásároljunk drága termékeket vagy szolgáltatásokat olyan vállalattól, amelyet nem ismerünk.

Ön vásárolt már a neten?

Minden rendben volt? Esetleg átverték? írja meg tapasztalatait kommentben!

3. A készpénzfelvételnél, ill. vásárlásnál használt PIN kódot SOHA ne adjuk meg internetes vásárlás esetén!

4. Olvassuk el a cég adatvédelmi politikáját. Itt minden információt megtalálunk a cég döntéseire vonatkozóan, amelyekkel az adataink biztonságáért felel, valamint az adatgyűjtésre, adathasználatra és azok harmadik félhez való továbbítására vonatkozó elveit is.

5. Őrizzük meg, ha szükséges, nyomtassuk ki az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait. Figyeljük, hogy a megrendelt árucikk valóban megérkezik-e a jelzett határidőn belül, ha nem, lépjünk kapcsolatba az internetes kereskedővel.

6. Ellenőrizzük a banki kimutatásainkat, amelyekben szerepelnek az online tranzakciók is, így láthatjuk, ha minden rendben volt a vásárlás során.

+1 . Igényeljünk SMS-szolgáltatást bankunktól, hogy a számlán történt változásokról azonnal értesüljünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik