Pénzügy

Állásinterjú: ezt tegye, hogy ne pattintsák le

Bosszantó, ha valakit nem hívnak vissza az első állásinterjú után. De van egy jó hírünk Ennek alapvetően öt oka lehet, és egy kis odafigyeléssel mind az ötöt ki lehet küszöbölni.

Az állásinterjún különbözően képzett (néha túlképzett) jelöltek szállnak versenybe a meghirdetett pozícióért, így könnyen előfordulhat, hogy nem hívnak vissza minket az első kör után. De ha rendszeresen lepattintanak az első kör után, akkor lehet, hogy érdemes egy kicsit elgondolkodnunk, vajon mindent jól csinálunk-e.

A Forbes magazin szakértője, Deborah L. Jacobs szerint az álláskeresők alapvetően 5 ok miatt nem jutnak tovább az első interjún – derül ki a Profession-hu cikkéből.

1. Készüljünk fel!

A szakértő szerint a jelöltek többsége nem készül fel megfelelően az állásinterjú előtt. Tanácsa: előzetesen olvassunk el mindent a vállalatról, ami csak fellelhető az interneten, újságokban és a közösségi médiában. A felkészülés segít, hogy intelligensen reagáljunk az interjú során elhangzottakra, és ne tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyekre a válasz megtalálható a cég honlapján.

A ruha is teszi…

2. Tegyünk jó benyomást!

Az interjúztatóban a jelölt megpillantásától számított 30 másodpercen belül kialakul az első benyomás. Ez függhet az öltözetünktől, a kézfogásunktól, a hangszínünktől, és attól, hogy tartjuk-e a szemkontaktust.

Ha azt akarjuk, hogy jó benyomást tegyünk, legyünk dinamikusak, pozitívak, de a legfontosabb a hitelesség. Minden esetben legyen nálunk toll és jegyzetfüzet. Készüljünk úgy, mintha egy fontos üzleti tárgyalásra mennénk.

3. Kérdezzünk!

Nagyon sokszor a pályázó kérdésein áll vagy bukik az interjú sikere. Egy jól megfogalmazott kérdés a segítségünkre lehet abban is, hogy mi magunk eldönthessük, megfelelő lenne-e számunkra a megpályázott állás. Az interjúztató számára pedig arról árulkodhatnak a kérdéseink, hogy alkalmasak vagyunk-e a pozíció betöltésére.

Ha nem kérdezünk semmit, azt az üzenetet sugározzuk, hogy valójában nem érdekel minket a munka, nem vagyunk elkötelezettek és motiváltak.

4. Érdeklődjünk a kihívásokról és a lehetőségekről!

Ne feledjük: az első interjú célja nem az, hogy elnyerjük az állást, hanem az, hogy visszahívjanak a következő fordulóra. Ennek megfelelően a feltett kérdéseink is arra vonatkozzanak, hogy milyen kihívásokat és lehetőségeket tartogat a meghirdetett pozíció.

Első körben nem túl jó ötlet a fizetésről és a juttatásokról kérdezősködni. Sőt, nagy valószínűséggel egyenlő a biztos kudarccal.

5. Figyeljünk a zárásra!

Az átlagban egy órás interjú utolsó pár perce is döntő lehet, ezért figyeljünk rá, milyen mondatokkal zárjuk a találkozót. Amikor a felvételiztető átadja nekünk a szót, mutassuk meg, miért érdekel minket a munka, és foglaljuk össze még egyszer röviden, hogy mi alapján gondoljuk úgy, mi vagyunk a legmegfelelőbbek az állásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik