Pénzügy

Tönkrevághatja a kisboltokat egy új törvény

csaladi-elelmiszer(1)(960x640).jpg (családi élelmiszer, kisbolt, vegyesbolt, )
csaladi-elelmiszer(1)(960x640).jpg (családi élelmiszer, kisbolt, vegyesbolt, )

A multikat zabolázná, mégis a kisboltokat véreztetné ki a kötelező parkolómegváltást előíró törvény. Egy 100 négyzetméteres üzletnek évi másfél millióba kerülne.

A javaslat előírja, hogy minden üzlet rendelkezzen a bolthoz kapcsolódóan saját, állandó parkolóhellyel. Ez alsó hangon havi egy dolgozó bérével emelheti meg egy kisvállalkozás költségeit. A javaslat egyébként eredetileg a belvárosi expanziót végző üzletláncok ellen irányult, csakhogy ők már amit akartak, elfoglaltak – írja a HVG.hu.

A jogalkotó egyértelműen nagyobb nyomatékkal védené a fogyasztókat, így kerülne bele a kereskedelmi törvénybe az a módosítás, miszerint a napi fogyasztási cikkeket értékesítő boltoknak kötelező a vásárlóik számára parkolót biztosítani. Ez az előírás visszamenőleg nem lenne érvényes, de a hatályba lépést követően az újonnan nyitandó üzletek életesélyeit alaposan lerontja.

A gondolat nem új, a jogszabályi előírás most is létezik, csak nem volt, aki betartassa. Az eredeti kormányrendeletet, ami még a Horn-kabinet idején, 1997-ben született, egy 2012-es módosítás tovább “reszelgette”. Ebben az szerepel, hogy a parkolóhelyek száma az árusítótér nagyságától függ: az első száz négyzetméterig minden megkezdett tíz négyzetméter után egy autónak, a fölött minden megkezdett húsz négyzetméter után további egy-egy autónak kell helyet biztosítani.


Fotó: Kummer János

Nehezen képzelhető el, hogy a Dob utcában vagy a Thököly úton működő, 50-100 négyzetméteren árusító nonstop ABC-k képesek lennének 5-10 parkolóhelyet biztosítani. Egy parkolóhely a BKK által üzemeltetett kőbánya-kispesti parkolókban például 155 ezer forintba kerül egy fél évre (kombinált bérlet). Ferencváros belső részein, közel a Kálvin térhez, 110 ezer forintot kér a kerület évente egyetlen parkolóhelyért. De Pécsen például – övezethatártól függően – akár 140 ezer forintba is kerülhet egy közterületi parkolóhely éves bérleti díja. Tíz parkolóhely biztosítása már plusz egy dolgozó bérét jelentheti, amit a kis boltok biztosan nem tudnak kigazdálkodni – olvasható a HVG.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik