Pénzügy

Kormány: a kiskeresetűeknek kedvez a jövő évi adócsomag

család (család, )
család (család, )

Rogán Antal és Gíró-Szász András szerint is a kiskeresetűek adótörvénye a kormány jövő évre vonatkozó javaslatcsomagja, hiszen szinte csak adócsökkentés szerepel benne. A húsáfa csökkentéséből is lehet még valami.

A kormány ma nyújtja be a jövő évi adótörvény javaslatát. Ennek apropóján a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője erről az M1 Ma reggel, valamint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt pénteken.

Rogán Antal kiemelte, hogy a kiskeresetű, gyermeket nevelő családok számára például lehetővé válik, hogy az adókedvezményt már ne csak az szja-ból, hanem az általuk fizetett nyugdíj-, illetve egészségügyi járulékból is érvényesíthessék.

2014

Több maradhat a gyerekeseknél

A kiskeresetűek adótörvényének tervezete szerint például az egyetlen minimálbérből két gyermeket nevelő családoknál négyezer forinttal marad több a jövő év elején. Ahol pedig három gyermeket tartanak el, ott 16 ezerrel nő a nettó bevétel – hangsúlyozta.

Rogán Antal példaként említette, hogy egy három gyermeket nevelő, legalább hat év gyakorlattal rendelkező pedagógus zsebében 25 ezer forinttal marad több a jövő évtől. A frakcióvezető szerint a két vagy kettőnél több gyermeket nevelő kiskeresetű családok bruttó jövedelme jövőre nettó jövedelemmé fog válni, vagyis gyakorlatilag nem kell majd adót fizetniük.

Giró-Szász András pedig pénteken sajtótáéjékoztatón hangsúlyozta: ezzel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűeknél a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik. Közölte azt is: az intézkedés mintegy 260 ezer családot érint.

Nem lesznek új adók

Kijelentette azt is, hogy jövőre gyakorlatilag nem lesznek új adónemek, de hozzátette, hogy ez még alakulhat a parlamenti vitában. A kormány célja az adóbiztonság, a kiszámíthatóság, főként a vállalkozások miatt – mondta, hozzátéve, hogy a néhány tervezett változás alapvetően kedvezően érinti őket.

Marad az egykulcsos szja

A egykulcsos szja bevált Rogán és Gíró-Szász szerint is, így az sem változik. Arról nem tett említést, amit korábban Varga Mihály mondott, hogy 2015-től esetleg beléphet több adókulcs is az szja-nál.

A kata, a kiva is marad egyelőre, bár lehet, hogy korrigálnak majd rajtuk, mert nem olyan népszerűek, mint azt a kormány remélte. Az eva is lesz még jövőre, de egy-két év múlva lehet, hogy megszüntetik – Rogán legalábbis támogatná ezt.

Gíró-Szász kijelentette: az adórendszer szerkezeti átalakítása lezártnak tekinthető. 2014 pedig a finomhangolás éve lesz a magyar adórendszerben.

Húsáfacsökkentés – még lehet róla szó

A húsáfa csökkentése a kormányjavaslatban nem szerepel, de Rogán utalt rá, hogy egyéni képviselői indítvánnyal még bekerülhet a napirendbe. Viszont csak akkor lehet szó a bevezetésről, ha nem veszélyezteti a költségvetés egyenlegét – tette hozzá.

A kormányszóvivő viszont azt mondta a húsáfacsökkentéssel kapcsolatban, hogy a magyar politikatörténetben már találkoztunk áfacsökkentéssel, a 2006-os választások előtt. Szerinte az átgondolatlan változtatásnak semmilyen hatása nem volt, a választásokat követően vissza is vonták – emlékeztetett.

A luxusadó szintén nem szerepel a tervezetben, és sem Rogán, sem Gíró-Szász nem említette. Pedig már többször szóba került, hogy 35 százalékos adót vezessenek be a nagy értékű áruk, például az autók, szőrmék, ékszerek vásárlására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik