Pénzügy

Eltűnik a szén Magyarországról a rezsicsökkentés miatt?

Füstölgő kémény (füst, kémény, )
Füstölgő kémény (füst, kémény, )

A tűzifa és a szén árának csökkentése a jó minőségű szén eltűnését eredményezheti.

Amennyiben a rezsicsökkentés keretében a kormány megvágja a tűzifa és a szén árát, a jobb minőségű szénfajták árusítói minden bizonnyal kivonulnak a piacról, és szinte csak a legolcsóbb lignit kerül a kályhákba. Ez viszont a legrosszabb minőségű, legalacsonyabb fűtőértékű szénfajta, amiből többet kell elégetni, mint a fekete- vagy barnaszénből, hogy ugyanolyan meleg legyen – írja a Levegő Munkacsoport.

Több lesz a hamu és a salak is. A lignit nagyságrendekkel jobban füstöl, szennyezi a levegőt, mint az egyéb szenek. Különösen a rendkívül egészségkárosító részecskekibocsátás (PM10 és PM2,5) fog növekedni, a tüzelőberendezéseket, kéményeket pedig a felszabaduló kén-dioxid teszi tönkre.

A tűzifánál a magas víztartalom a veszélyes. A nedves fa tökéletlenül ég és füstgáza mérgező anyagok sorát tartalmazza. A civilszervezet szerint, ha szabályoznák a tűzifa megengedhető nedvességtartalmát, azzal nemcsak a légszennyezést, hanem a rezsit is csökkenteni lehetne. Ma ugyanis a kereskedők egy része sokszor beáztatja a tűzifát, mivel így többet nyom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik