Pénzügy

A Raiffeisen nincs szerelmi viszonyban Orbánnal

Raiffeisen Bank (Raiffeisen Bank)
Raiffeisen Bank (Raiffeisen Bank)

Az osztrák Raiffesen pénzügyi vezetője Martin Grüll szerint nincs "bensőséges szerelmi viszony" a Raiffeisen és a magyar kormány között elsősorban a bankadó és a devizahitelesek megmentésének tervei miatt.

Martin Grüll szerint “nagyon problematikus” a magyarországi bankadó, és emlékeztetett: a bank magyarországi dolgozóinak a létszáma a korábbinak a felére, nagyjából 2 ezerre csökkent.

A pénzügyi vezető a magyarországi devizahitelek ügyében továbbra is gondnak nevezte, hogy a kormány politikai választ ad az adósok egy részének megsegítésére. Hozzátette, arra számít, hogy a terheket meg fogják osztani a jegybank és a kereskedelmi bankok között.

A Raiffeisen ukrajnai leánybankjáról Martin Grüll elmondta: a legnehezebb időszakot már maguk mögött hagyták. Idén az első félévben 50 millió euró adózás utáni eredményt értek el, és csökken a nem teljesítő hitelek aránya. A viszonylag jó eredmények miatt logikus, hogy nő az érdeklődés az ukrajnai Raiffeisen-leány, az Aval bank iránt – mondta. “Nem meglepő, hogy kéretlen ajánlatokat tesznek” – erősítette meg a pénzügyi vezető azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint befektetők felvásárolnák az osztrák bank ukrajnai vállalkozását.

A Raiffeisen 2005-ben lépett be az ukrán piacra. Az Aval bank a negyedik legnagyobb hitelező a kelet-európai országban; 2012 végén 3,72 milliárd euró volt a kihelyezett teljes hitelállománya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik