Pénzügy

NGM: évi 500 milliárdnyi adó maradt a polgároknál

adó (adó)
adó (adó)

A nemzetgazdasági tárca kiszámolta, hogy három év alatt másfél ezer milliárd forintnyit hagyott nálunk a kormány az új adórendszer bevezetésével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy az új adórendszer három év alatt 1500 milliárd forintnyit hagyott a zsebünkben. Pakucsi Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy a bevezetett adóenyhítések a korábbi megoldásokkal szemben az alacsony keresetűeknek és a rászorulóknak segítettek leginkább.

Ezekre az enyhítésekre büszkék

A lapnak felidézte: az utóbbi időszak adóváltozásai nyomán a korábbi két, magasabb kulcsot felváltotta az egykulcsos szja, a szülők pedig érdemi nagyságú adókedvezményt érvényesíthettek kiskorú gyermekeik után.

Megszűnt az úgynevezett szuperbruttósítás, több lépcsőben eltörölték az adójóváírást, az átállás kezelésére pedig bérkompenzációt biztosítottak a cégeknek –  sorolta.

Ön érezte, hogy kevesebb adót kellett fizetnie?

Az adójóváírással kapcsolatban kijelentette: helyes volt eltörölni, mert az számos esetben a jobb sorban élőket támogatta, nem a legelesettebbek helyzetét javította. A „jobb sorban élők” alatt a gazdagabb családok alacsonyabb jövedelmű tagjait értette .

A munkahelyvédelmi akcióterv eredményeit is kidomborította, megemlítve, hogy idén nyolc hónap alatt 75 milliárd forinttal csökkentek a munkáltatók adóterhei. S például nyáron 730 ezer dolgozó után vették igénybe ezt a kedvezményt.

Három év alatt 1500 milliárd forintnyival csökkentek a terheink

Emlékeztetett rá, hogy az új adórendszer egyes elemei már 2011-ben életbe léptek, s ez év elején vált teljessé az egykulcsos adórendszer. Ez indokolta, hogy éppen most, három évre kitekintve készítették el az összesítést.

A tárca számításai szerint tavalyelőtt 475 milliárd forinttal kért kevesebbet az állam a lakosságtól, mint 2010-ben. Tavaly 459 milliárddal csökkentek a terhek, az idén pedig előzetes számításaik szerint 540 milliárd forinttal fognak mérséklődni.

Mennyi lehet jövőre a fizunk?

Jövőre még több maradhat a családoknál

Azt is kiemelte, hogy csak a családi adókedvezmény bevezetése miatt évi 180 milliárd forinttal kevesebb adót kellett fizetniük a családoknak. S hozzátette, még a héten döntenek a családi adókedvezmény kiterjesztéséről. Vagyis arról, hogy már ne csak az szja-ból, hanem az egészségügyi, illetve a nyugdíjjárulékból is lehessen érvényesíteni a kedvezményt.

Számításaik szerint így jövőre már 230 milliárd forint fölé emelkedhet a gyermeket nevelőknél az adómegtakarítás.

Amiről nem beszélt

Ellenkező hatású adóváltozásokról azonban nem tett említést Pakucsi, így például a pénzügyi tranzakciós illetékről vagy a telefonadóról sem. Igaz, ezeket elvileg nem a lakosság kell hogy fizesse, de a gyakorlat mégiscsak az volt, hogy a szolgáltatók részben vagy egészben áthárították az új sarcokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik