Pénzügy

Tűzifa-támogatás: önrész nélkül marad a hideg

Ma elkezdődött a fűtésszezon, azonban sok lakásban nincs is mit bekapcsolni.

A kiépített fűtésrendszer nélküli lakásokban élők még néhány napig örülhetnek az enyhe időnek, azonban nemsoká megoldást kell találniuk a hidegre. A tűzifa ára – ellentétben a rezsicsökkentésben részt vevő tételek 10 százalékos árcsökkenésével – tavaly március óta közel 5 százalékkal nőtt, ami az egyébként is kenyérgondokkal küzdők számára igen jelentős teher.

Háztartásonként legfeljebb 5 köbméter tűzifa adható, ez körülbelül egy három szobás ház két-három hónapnyi fűtéséhez elegendő a külső hőmérséklet függvényében.

Őket segítendő a Belügyminisztérium (BM) tüzelő vásárlásához nyújt támogatást, amit a leginkább érintett önkormányzatokon keresztül juttat el a rászorulóknak. Mint azt lapunk a minisztériumtól megtudta, a támogatás összege idén kétmilliárd forint, ez pontosan a tavalyi összeg duplája.

A KSH adatai szerint a tavalyi telet közel 600 ezer lakásban mintegy 1,4 millió ember húzta ki fűtés nélkül. A BM támogatására az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhatnak, míg tavaly háromezer fő volt a limit.

Nem mindenkinek

„Valahol meg kellett húzni a limitet”, válaszolta lapunk kérdésére a minisztérium munkatársa hangsúlyozva, hogy a városokban jobban kiépített a fűtési rendszer – ők érintettek a rezsicsökkentésben – míg a kistelepüléseken jellemzőbb a tűzifás fűtés.

Ezzel szemben a KSH adatai szerint a fűtetlen lakások mintegy 21 százaléka található vidéki városokban, míg „csak” 13 százaléka a kistelepüléseken.

Fotó: MTI / Rosta Tibor

További megkötés ugyanakkor, hogy az önkormányzatoknak a támogatás 10 százalékával mint önrésszel rendelkezniük kell, így éppen a legszegényebb területek maradhatnak ki a tűzifaakcióból.

A program kibővítésének lehetősége lehet a jövőben Turi-Kovács Béla, fideszes parlamenti képviselő korábbi ötlete, miszerint az állami kézben lévő mintegy 800 ezer hektárnyi erdő fáinak egy részét kedvezményesen vásárolhassák meg a minisztériumok, rajtuk keresztül pedig jusson el a fagyoskodókhoz.

Lopni nem

Az erdőben a fakivágással elkövetett lopás bűncselekménynek számít, akár két év szabadságvesztéssel is büntethető. A szigor megosztja a szakembereket és a közvéleményt: míg a falopás elutasításával könnyű azonosulni, megkerülhetetlen tény, hogy tüzelő nélkül télen sok családra a fagyhalál várna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik