Pénzügy

Ennyivel több fizetést vihet haza jövőre

nav ügyfélszolgálat (nav, ügyfélszolgálat, )
nav ügyfélszolgálat (nav, ügyfélszolgálat, )

Lesz, aki alig fogja észrevenni jövőre, hogy megemelték a bérét, mások fizetése jócskán el fog húzni az átlagmezőnytől. Minimálbérre, és átlagbérre néztük meg, ki, mire számíthat nettóban 2014-ben.

Kapcsolódó cikkek

Ha nincs számlánk…

Bár a hivatalos bértárgyalások még el sem kezdődtek, szakszervezeti és munkáltatói oldalról is elhangzottak már elképzelések arról, mekkora béremelés lehet 2014-től. Az MSZOSZ például a minimálbérnél és a bérminimumnál 6 százalék körüli emelést tartana elfogadhatónak, a többi bérkategóriában pedig 4,5 százalékost. A VOSZ pedig úgy számol, hogy a tervezett infláció körüli, vagyis 2,4 százalékos béremelésig el lehet menni jövőre.

Eltörlik az egykulcsos szja-t?

Nem csak a bérek változnak, hanem valószínűleg a családi adókedvezmény is

Ezek alapján úgy tűnik, a bruttó minimálbér mindenképpen 100 ezer forint fölé kúszik. De mennyit jelent ez majd nettóban, vagyis mennyivel több kerülhet a dolgozók számlájára?

Három bérkategóriában kiszámoltuk, figyelembe véve azt is, hogy a dolgozónak van-e gyereke. Hiszen jövőre nagy valószínűséggel már nem csak az szja-ból, hanem a nyugdíj- és az egészség-biztosítási járulékból is érvényesíteni lehet majd a családi adókedvezményt, ami jócskán megdobhatja a fizetéseket.

Minimálbér – bruttó 98 ezer forint helyett 100,3 vagy 104 ezer forint

Nettóban most nem sokkal több, mint 64 ezer forintot vihet haza az, aki minimálbért keres. Ha jövőre csak az infláció mértékével emelnék a legkisebb bért, akkor ő alig veszi majd észre, hogy többet keres, hiszen mintegy 1500 forinttal lesz több a borítékjában. Ha viszont a szakszervezetek javaslatát fogadnák el, akkor majdnem 4 ezer forinttal nőhet a nettója.

Hasonló lehet a helyzet akkor is, ha a dolgozónak egy gyermeke van. Viszont két csemetével a kisebb béremelés mellett is majdnem hatezer forinttal vihet haza többet, a nagyobb emeléssel pedig több mint 8 ezer forintot nyerhet. Amennyiben pedig 3 gyermeket tart el a minimálbérből, érezhetően nőhet a fizetése, 19 -22,5 ezer forinttal.

Bérminimum – bruttó 114 ezer forint helyett 117, vagy 121 ezer forint

A bérminimumot kereső családi kedvezményben nem részesülő dolgozó bére a kisebb emelés mellett kis híján 2 ezer forinttal nőhet nettóban, a nagyobb emeléssel viszont már több mint 4,5 ezer forinttal. Ugyanerre számíthatnak az egy gyermekre kedvezményt kapó munkavállalók is.

Két gyermeknél kicsivel nagyobb lehet a nettó bérnövekedés, 3,7, vagy 6,3 ezer forintnyi. Három kedvezményre jogosító gyermeknél viszont már a kisebb emelés mellett is több mint 22 ezer forinttal nőhet a nettó. Ha pedig a 6 százaléknyi plusz kapna zöld utat, akkor több mint 26 ezer forinttal jöhet több havonta a számlára.

Átlagbér – bruttó 228 ezer forint helyett 233,5, vagy 238 ezer forint

Az átlagbérnél a kisebb emelés is 3,6 ezer forintnyi pluszt jelenthet nettóban, míg a szakszervezetek által javasolt magasabb emeléssel 6,5 ezer forinttal nőhet a kézhez kapott összeg. Ez várható családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül, illetve egy és két figyelembe vehető gyermek mellett is.

Három kedvezményre jogosító gyermeknél azonban igen látványos lehet a nettóbér-növekedés, 44-48,6 ezer forint között, attól függően, hogy melyik forgatókönyv valósul majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik