Pénzügy

Jókora minimálbér-emelés jöhet

A cégvezetők döntő többsége szerint növekedni fog jövőre a minimálbér, akár az inflációt is meghaladó mértékben. A munkáltatók negyede 6 százalékos emelkedést is elképzelhetőnek tart.

A jelenlegi bruttó 98 ezer forintos minimálbér a kormány és a szakszervezetek szándékai szerint is növekszik 2014-ben. A magyar kkv szektor foglalkoztatja az alkalmazottak kb. 73 százalékát, azaz kb. 2 millió munkavállaló életét ez a gazdasági szegmens határozza meg. Ezért a Policy Agenda a hazai kis- és középvállalkozások cégvezetőit kérdezte róla, mennyi béremelést terveznek jövőre.

A szakszik sürgetnék a bértárgyalásokat

A cégvezetők többsége infláció feletti emeléssel számol

A cégvezetők abszolút többsége (88 százalék) szerint növekedni fog a minimálbér összege, sőt 60 százalékuk úgy gondolja, hogy a 100 ezer forintot is meg fogja haladni ennek mértéke. Ez a kormány által becsült jövő évi inflációt (2,4 százalékot) már meghaladó, azaz matematikai értelemben véve reálbér-emelkedést is jelente a legalacsonyabb keresetűek körében. Ha csak az infláció mértékével nőne a minimálbér, akkor legalább 100352 forint lenne jövőre. Vagyis a kkv-k többségénél ennél nagyobb minimálbérre számítanak a cégvezetők.

Talán meglepő adat, de a cégvezetőknek 24 százaléka akár 6 százalékos emelkedést is elképzelhetőnek tart. Ha valóban ekkora emelés lenne, akkor 103 880 forint lenne a minimálbér.

Ma az MSZOSZ is mondott egy számot

Mit bírnak el a cégek?

Arra a kérdésre, hogy mekkora minimálbért tudnának kigazdálkodni anélkül, hogy az a versenyképességüket érintené, a relatív többség (39 százalék) úgy válaszolt, hogy nem érinti a minimálbér a cégét, mert a dolgozók meghatározó része magasabb keresetű.

Közel ugyanekkora arányban mondták azt a cégvezetők (35 százalék), hogy nem képesek minimálbér-emelést kigazdálkodni a jelenlegi adóterhek mellett.

Minél nagyobb a cég árbevétele annál inkább csökken azok száma, akik nem képesek minimálbér-emelést kigazdálkodni. A 100 és 500 millió forint közötti árbevételű cégek vezetőinek 54 százaléka, míg az 500 millió forint felettiek 55 százaléka mondta azt, hogy 102 ezer forint feletti minimálbért is „kigazdálkodhatónak” tartana.

Ön mit gondol, mennyi béremelést fog kapni jövőre?

Esélyek

Az adatok azt mutatják, hogy a cégeknek van lehetőség a minimálbéremelésre, és a cégvezetők többsége nyitott is rá, hogy emelje a legalacsonyabb keresetűek jövedelmét. De azok a kis-és középvállalkozások, akik amúgy is komoly nehézségekkel küszködnek, valószínűleg nehezebben lesznek képesek bármekkora bruttó emelést is kigazdálkodni.

Úgy tűnik tehát, hogy a minimálbéremelés nem bérpolitikai kérdés, hanem a kkv-kat érintő általános versenyképességi  probléma – állapítják meg a felmérés készítői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik