Varga Mihály. (Varga Mihály.)
Pénzügy

Eltörlik az egykulcsos adót 2015-től?

24.hu
24.hu

2013. 10. 08. 15:05

Még egy évet adna az egykulcsos adórendszernek Varga Mihály.

Korábban a témában:

Az egykulcsos adórendszer felülvizsgálatáról, lehetséges kivezetéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) konferenciáján.

Varga Mihály azt mondta, hogy az egykulcsos adórendszertől a fogyasztás növekedésén keresztül a gazdaság növekedéséhez való hozzájárulást várta a kormány. A hatást nehéz mérni, de érdemes még egy évet adni a rendszernek – fogalmazott.

Varga Mihály. (Varga Mihály.) Fotó: MTI/Kovács Tamás

Van mit átgondolni

Az egykulcsos adórendszert 2011-ben vezette be a kormány Magyarországon. Ennek értelmében bruttó jövedelméből mindenki 16 százalékot adózik függetlenül attól, mekkora a keresete.

A rendszert kezdettől fogva sok bírálat érte, leginkább szociális szempontok miatt: az egykulcsos adó bevezetésével és a kedvezmények rendszerének megváltoztatásával épp a kiskeresetűeknél marad még kevesebb, míg a tehetősebbek kevesebbet fizetnek a közösbe, mint korábban.

Ön hogyan szeretne adózni?

Minden jó, ahogy most van? Vagy legyen újra progresszív? Esetleg kipróbálná a degresszívet: hadd fizessen a kispénzű?

Írja meg kommentben!

Abban egyetértenek a szakemberek, hogy nagyon nehéz mérni az egykulcsos adórendszer hatását, ugyanakkor sokan figyelmeztetnek, hogy a várt fogyasztásnövekedés épp azért maradhat el, mert ez a fajta adózás azoknak a jövedelmét növeli, akik a hazai piacon viszonylag keveset fogyasztanak, míg azoknak csökkenti a pénzét, akiknek a hazai fogyasztása nagyobb.

Orbánnak tetszett

A miniszterelnök tavaly áprilisban azt mondta az egykulcsos adórendszerről, hogy az “teljes mértékben” beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Orbán Viktor indoklása szerint az emberek elfogadják ezt az arányos adórendszert, hiszen ebben aki többet dolgozik, az többet is keres.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.