Pénzügy

Bújtatott áremelés a postán

posta (posta, )
posta (posta, )

A súlydíj mellett itt a hosszúsági, szélességi, magassági levélfelár.

Egyik olvasónk jelezte felénk, hogy nemrégiben bújtatott áremelést tapasztalt a postán. Nagyobbacska méretű, ám súlyra a sima levél kategórijáába tartozó küldeményt szeretett volna feladni. Legnagyobb meglepetésére azonban nem a szokásos díjat kérték tőle, hanem annak több mint a dupláját.

Ha vastag, akkor többe kerül

Ez azt jelenti, hogy a 250 grammos küldeményre 235 forint helyett 485 forintot kellett fizetnie. És magyarázattal is szolgáltak neki: mivel a küldemény vastagabb volt, mint 24 mm, ezért „ajánlva” kellett feladnia, aminek díja 250 forint. Mivel sem a díjszabásban nem találtunk utalást a mérettől függő kötelező ajánlott feladásra. sem a levelekről szóló tájékoztatóban, a postánál rákérdeztünk, valóban van-e vastagsági „felár” és ha igen, miért és mióta.

Fotó: MTI/Beliczay László

Csak könyvelve veszik be

A Magyar Postától azt a választ kaptuk, hogy a postatörvény rendelkezéseinek megfelelően 2013. július 1-jétől vezették be a küldemény kiterjedése alapján a pluszdíjat.

Az új szabály az, hogy – grammtól függetlenül – könyvelt küldeményként (vagyis ajánlva) lehet csak feladni azokat a küldeményeket, amelyek alakjuk, méretük miatt nem férhetnek bele a levélszekrénybe. Vagyis amelyik levélküldemény hosszúságra/szélességre/vastagságra nagyobb, mint 324 mm/229 mm/24 mm, arra a súlydíj mellett az „ajánlott” díjat is meg kell fizetni pluszban.

Levélként egyébként legfeljebb 2 kilogrammos küldeményt lehet feladni. Az „ajánlott” levelek fő előnye, hogy utánkövethetőek, visszakereshetőek, mert egyedi azonosítót (vonalkódot) kapnak, és a levél átvevőjének alá kell írnia, hogy megkapta a küldeményt.

Máshol a sima küldemény is vonalkódos

Mint mi is beszámoltunk róla, a magyar postai piac az idei évtől lett teljesen nyitott. A többi piaci szereplőnél az alapdíjnak tartalmaznia kell az utánkövetést is (vonalkóddal ellátott küldemények). S az így felszámított díj akár kedvezőbb is lehet, mint a Magyar Posta alapdíja, amiben nincs benne az utánkövetést biztosító ajánlott szolgáltatás.

Eddig nem jött be…

Az EU a piacnyitással kapcsolatban egyébként több elvárást is megfogalmazott. Ezek között szerepelt az is, hogy különösen a fogyasztók és a kis- és középvállalkozások számára érzékelhető árcsökkentéseket hozhat a piacnyitás..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik