Pénzügy

5+1 hétköznapi étel, ami mérgező

bab (bab)
bab (bab)

Nem is gondolná, mik vannak a listán!

Van, hogy az elkészítésen múlik, van, hogy a mennyiségen, de több hétköznapi, egészséges hüvelyes-, zöldség- vagy gyümölcsféle is végzetes lehet elfogyasztójára. E heti bevásárlókosarunkban ezekre hívjuk fel a figyelmet. Normális elkészítés és fogyasztás mellett persze semmi gond velük.

Babfélék Hétköznapi életünkben talán ez a legnagyobb veszély, de azért minden évben van pár ember, aki alacsony hőfokon igyekszik megfőzni a chilit. Ebben az esetben azonban nem bomlik le a fitohemagglutinin, mert ehhez legalább tíz percig kell magas hőfokon főzni, magyarul: forralni. Sőt, a lassan főzött bab akár ötször annyi mérget is tartalmazhat, mint a nyers. Durva szerről van szó: már egy marék bab is a kórházba jutathatja az embert, és egy tál csípős chilisbab akár végzetes is lehet. A vajbab – más néven limabab – se sokkal jobb: linamarint tartalmaz, amitől lényegében ciánmérgezést kaphatunk. Komoly hőkezelés nélkül a szójabab is halálos.

 

Krumpli A krumpliféléknek – így a paradicsomnak és a paprikának is – minden része mérgező, kivéve az, amit elfogyasztunk belőle. Vagyis a krumpligumó, illetve a paradicsom és a paprika gyümölcse oké – általában. Ugyanis például a fényen bezöldült vagy csírázó krumpliban és a zöld paradicsomban is előtör a szolanin, ami bizonyos mennyiség felett akár halálos is lehet. Igaz, nem olyan nehéz semlegesíteni: ehhez elég például savas közegben eltenni a zöldséget. (A zöld paradicsom mérgező hatásával kapcsolatban amúgy is megoszlanak a vélemények.)

Gyümölcsmagok Sok gyümölcs magja – így például az almáé, a cseresznyéé, a szilváé vagy a baracké – ciánmérgezést okozhat amygdalin-tartalma miatt. Ettől lényegében megfulladunk, ugyanis megakadályozza a vörösvérsejteket abban, hogy az oxigént szállítsák. Meglepően kevés is sok belőle: egy ötven kilós nő például már 150 barackmag amygdalin-tartalmába belehalna.

Spenótfélék A spenótfélék mind kisebb-nagyobb mértékben tartalmaznak oxálsavat, amely két módon is mérgező lehet. Egyrészt közvetlenül: a rebarbara idősebb leveleiben lévő oxálsav mennyisége elegendő ahhoz, hogy belehaljunk. Az oxálsav-mérgezésnek azonban van egy rafkósabb módja is, amelyhez akár már a spenót oxálsav-tartalma is elegendő, ha sűrűn fogyasztjuk. Az oxálsav ugyanis megköti a kalciumot, s ezáltal akár – a kalciumhiány révén – csontritkulást vagy egyéb betegségeket is okozhat. De azért itt Popeyéhez hasonló sűrűségű spenótfogyasztásra gondoljunk.

Tojáshéj A spenótmérgezés ellentéte például nagyanyáink egyik kedvenc mérgezési módszere a nemkívánatos férjek eltávolítására: a porrá őrölt tojáshéj. A tojáshéj önmagában egyáltalán nem mérgező, ám ha túl sokat fogyasztunk belőle, lényegében kalcium-túladagolást kapunk. Ez veseköveket okoz, tönkreteszi a hasnyálmirigyet és egyes kutatások szerint rákkeltő is. Szóval csak óvatosan a kalcium-tablettákkal!

Csokoládé Nem kell a szívükhöz kapni, a csoki emberre nem mérgező, legfeljebb csak hízlaló. Ám teobromin-tartalma miatt háziállataink számára veszélyesek. Egy kisebb kutya számára egy magas kakaóvaj-tartalmú feketecsokoládéból akár egyetlen táblányi is végzetes lehet. A kisebb adag meg körülbelül úgy hat, mintha az ember koffeint adagolna túl: hevesen ver a szívük, nyugtalanok, lihegnek és követhetetlenül és agyatlanul pörögnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik