Pénzügy

Még mindig szeretjük a készpénzt

kétszáz forint (kétszáz forint, készpénz, )
kétszáz forint (kétszáz forint, készpénz, )

A Magyar Nemzeti Bank idei első féléves jelentéséből az derül ki, hogy különösebb felfordulást, arányeltolódást nem okozott a tranzakciós illeték. Vagyis annak ellenére sem változtattunk jelentősebben pénzügyi szokásainkon, hogy a bankolás egy kicsit többe fáj, s hogy a készpénzfelvétel még ennél is többe – derül ki az Azénpénzem.hu írásából.

Még mindig vonzódunk a készpénzhez

Az egyik legdrágább pénzfelvételi mód, ha a fiókba megyünk készpénzért. Úgy tűnik azonban, hogy ez sem tart minket vissza attól, hogy sűrűn látogassuk a bankfiókot. Mert ugyan ötödével csökkent az ilyen tranzakciók száma, de még így is 6,3 millió volt belőlük.

Ennél egy kicsit nagyobb tudatosságot jelez, hogy a papíron benyújtott átutalásokról talán kezdünk lassan leszokni. Legalábbis 44 százalékkal kevesebbet indítottunk belőle, mint egy éve.

Ha túl sokba kerül….

Lassan hódít az online

Ami jó jel, hogy az online hozzáférésű számlák aránya mintegy 10 százalékkal nőtt, és emelkedett a mobilegyenleggel rendelkezők száma is.

Kis mértékben nőtt az átutalások, száma, alig változott viszont a csoportos beszedési megbízásos tranzakciók mennyisége. Viszont a kártyás vásárlásoknál darabszámra 14 százalékos növekedést mértek.

S hogy miért van az, hogy ennek ellenére jóval kevesebb folyt be az illetékből, mint tervezték? A lapnak erre is van tippje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik