Pénzügy

Felejtse el a villanyszámlát!

napelem (napelem, )
napelem (napelem, )

A napelem nem kimondottan olcsó mulatság, de nem is elérhetetlen. S ha azt nézzük, hogy a villanyszámlát teljesen lenullázhatjuk, akkor talán megéri az áldozatot. Főleg, ha közben egyre többet fogyasztunk.

Tegnap megjött az éves elszámoló villanyszámla, és persze megint többet fogyasztottunk, mint egy éve. Bosszantó. És persze mindig épp rosszkor jön a pluszfizetnivaló.

Ismerős a helyzet?

Mit tegyünk?

Adja magát egy családi beszélgetés: hogyan tudnánk egy kis odafigyeléssel jobban spórolni. Pedig eddig sem pazaroltunk. Figyelmetlenség, mint a felkapcsolva hagyott lámpa, töltőn maradt telefon, egész nap éneklő rádió persze akad, de amit lehet, már energiatakarékosra cseréltünk, az izzóktól a hűtőgépig.

Felvetődött az is, mi lenne, ha napelemet tetetnénk a tetőre.

Nem elérhetetlen a napelem

Mivel hazánkban napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia, és ez az energia szakemberek szerint szinte mindenhol elérhető, tényleg jó ötletnek tűnik belevágni – írja a Pénzcentrum mai cikke.

Napkollektor egy nyolcemeletes társasház tetején Budapesten
Fotó: Kummer János

Egy családi ház áramellátáshoz egyébként mintegy 25 négyzetméternyi napelemet kell feldobni a tetőre. Maga a szerelés egy nap alatt meglehet, nagyobb kupi nélkül. Viszont az engedélyeztetés egy kicsit lassúcska, 1-1,5 hónap is lehet.

Na, de mennyibe kerül?

Egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét nagyjából egy 3,6 kW-os rendszer fedezheti. Ennek költsége a portál szerint munkadíjjal és engedélyeztetéssel együtt kevesebb, mint 2 millió forintból kijöhet.

S hogy érdemes-e ennyit napelemre áldozni a megtakarításunkból,, netán hitelt felvenni? Ehhez is támpontot kaphat, ha kattint!

Nézzen videót egy magyar találmányról, a napelemes tetőcserépről!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik