Pénzügy

Az álláskeresést is tekintse munkának!

Munkaugyi-kozpont(210x140)(2).jpg (munkaügyi központ)
Munkaugyi-kozpont(210x140)(2).jpg (munkaügyi központ)

Nem kell állandó készenlétben lenni, de az sem járja, ha fogalmunk sincs róla, hova, milyen munkára jelentkeztünk és mit kérdezzünk. A telefon ugyanis fontos szűrő az álláskeresésnél.

Az álláskeresésnél az önéletrajzon kívül sok múlhat az első telefonos beszélgetésen, hiszen ezen is múlhat, hogy a HR-es behívja-e a pályázót személyes interjúra. Igen ám, de a telefon nem mindig a legjobbkor cseng… Íme néhány tipp a Profession.hu-tól arra, mit tegyünk, ha végre megcsörget a reménybeli munkáltató.

Megmondhatjuk, ha éppen nem alkalmas

Ha állást keresünk, akkor sem kell mindig készen állnunk a hívás fogadására – mondta a lapnak a Manpower Magyarország operatív vezetője, Harsányi Szilvia. Normális emberi dolog, hogy megmondjuk, éppen olyan dolgunk van, ami miatt nem tudjuk fogadni a hívást – nyugtatott meg.

Ilyenkor akár el is árulhatjuk, mi akadályoz éppen minket. És kérhetjük, hogy mennyi idő múlva hívjanak vissza. Sokkal jobb, ha így teszünk, mintha csak fél füllel figyelünk, s a HR-es nem tudja mire vélni bizonytalan válaszainkat.

„Könyveljük” le

Harsányi Szilvia szerint az álláskeresés maga is munka, amit komolyan kell venni. Minimum például hogy tudjuk, mit írtunk az önéletrajzunkba. Mert ha még erre sem fordítunk figyelmet, akkor komolytalannak fognak tartani. Vagy azt hiszik, talán nem is igaz, amit írtunk.

Hasonló rossz pont lehet az is, ha fogalmunk sincs, hova pályáztunk, vagy összekeverjük a munkáltatókat. Ezért azt javasolja, írjuk fel magunknak, hova jelentkeztünk, milyen munkára, kivel beszéltünk, és hol tartunk az egyes pályázatoknál.

Úgy érzi, eddig nem túl jól sikerültek az álláskeresés során a telefonos megbeszélései? További tippekért kattintson a Profession.hu cikkére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik