Pénzügy

Kulinak megy külföldre dolgozni a magyar

hegeszto-szakmunkas(210x140)(2).jpg (hegesztő, szakmunkás, )
hegeszto-szakmunkas(210x140)(2).jpg (hegesztő, szakmunkás, )

Azok a magyarok, akik külföldön keresik a boldogulást, a leginkább betanított munkásnak mennének. Itthon még mindig a keleti országrészben a legnehezebb elhelyezkedni, és csökkent a mérnökök iránti kereslet.

A teljes online álláskínálat nőtt 2013 első 5 hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva – derül ki a Jobinfo kimutatásából. Azonban a megyék szintjén komoly eltérések tapasztalhatók. Budapest, illetve Pest megye tovább erősítette az álláspiac főváros-központúságát. Viszont Vas, Hajdú-Bihar, Nógrád, illetve Zala megye átlagon aluli növekedést mutatott. Az idei év eddigi tendenciáit figyelembe véve Pest megye mellett Csongrád, illetve Veszprém megye tudta jelentősen javítani munkaerő-piaci pozícióját.

Hol jobbak a munkakereső esélyei?

Ha valaki éppen munkát keres, akárcsak tavaly, most is jobb esélyekkel indulhat Győr-Moson-Sopron, Pest és Fejér megyében. Az ország e három régiójában ugyanis átlagon felüli a munkahelykínálat a helyi népességhez viszonyítva – mondta az online állásportál vezetője, Kristók Balázs.

Legrosszabb helyzetben azok vannak, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Békés megye határain belül keresnek munkát, az itt lakók számához viszonyítva ugyanis ezekben a megyékben a legkevesebb a lehetőség a friss, 2013-as adatok alapján.

Csökken a mérnökök iránti kereslet

Az álláskínálatot a fő kategóriák szerint vizsgálva szintén komolyabb változás figyelhető meg. Míg 2012-ben az ajánlatok száma alapján a mérnöki/műszaki kategória az előkelő harmadik helyen végzett, idén a 6. helyre szorult. A piac egészét vizsgálva azonban – az informatika mellett – továbbra is hiányszakmának számít.

A mérnökkereslet visszaesése Kristók Balázs szerint részben az egyébként mérnökigényes gyárberuházások idei csökkenésének is betudható, amit a KSH 2013 első negyedévére vonatkozó adatai is alátámasztanak.

2012-höz hasonlóan sokan keresnek munkalehetőséget a beszerzés és logisztika területén, illetve távmunka keretében, de a kínálat eltörpül az igényekhez képest. Új tendenciaként említhető még meg, hogy a jogi állások iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, amit az álláskínálati piac messze nem tud kielégíteni.

Ausztriában a legkönnyebb

A külföldi munkalehetőséget kínáló hirdetői ajánlatok száma idén is duplázódni látszik a portál adatai alapján. A legtöbb lehetőség sorrendben Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában várja az országhatárt átlépni kívánó magyar munkavállalókat. A külföldi állások legnagyobb része (mintegy 30 százalék) a szakmunka, fizikai munka, illetve betanított munka kategóriába sorolható, ugyanakkor külföldön is kelendőek az informatikusok.

A magyar munkavállalók körében a legnagyobb érdeklődés egyébként a betanított munka iránt tapasztalható, vagyis elsősorban azok választják a külföldi munkát, akik itthon már nem találnak jobb lehetőséget, alulképzettek, illetve kevés munkatapasztalattal rendelkeznek.

Jellemzően ők azok, akik éppen ezen adottságaik miatt könnyebben áldozatául eshetnek a külföldi csalóknak – hívja fel a figyelmet egy még most is előforduló jelenségre Kristók. Hozzátette azt is, hogy bár az elmúlt másfél évben a trükkös álláshirdetések száma jelentősen csökkent, még mindig előfordul. Az álláshirdető partnereiken keresztül hozzájuk automatikusan beérkező ajánlatok között legalábbis még most is akad havi 1-2 átverős, melynél a rendőrséget is be kell vonni.

Tanácsa: mindig gyanakodjunk, ha álomszerűen jók a pályázati kondíciók, illetve célszerű elolvasni azt a tavaly létrehozott részletes útmutatót, mely segít felismerni az átverős külföldi munkalehetőségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik