Pénzügy

Segítség, eladnám az ingatlanom!

Cikksorozatunkban végigvesszük az ingatlaneladás buktatóit, összefoglaljuk a hivatalos ügyintézés tudnivalóit, és tippekkel szolgálunk ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki eladandó ingatlanunkból.

Hazánkban jelenleg több százezren harcolnak azzal a „problémával”, hogy szeretnének jó áron megválni ingatlanuktól. Költözés, új munkahely, öröklés, banki terhek, csak hogy néhányat említsek a lehetséges okok közül. A több százezer eladó ingatlanból azonban kevesebb mint százezer kelt el az elmúlt évben. Mit kell tennünk azért, hogy az eladók szerencsésebbjei közé tartozzunk, azaz sikerüljön eladni ingatlanunkat? Ehhez nyújt segítséget a következő cikksorozatunk, melyben sok ismert, és talán még több eddig ismeretlen buktatóra próbáljuk majd felhívni az eladók figyelmét.

Az első és legfontosabb paraméter meghatározása: az ár.

Azt nyilván mindenki sejti, hogy ha nem a piac által diktált áron hirdetjük meg ingatlanunkat, akkor az nem, vagy sokkal nehezebben fog elkelni. Lakásoknál könnyebb, házaknál nehezebb a reális ár meghatározása.

Lakások

Itt aránylag könnyebb dolga van a tulajdonosoknak; vannak olyan paraméterek, melyek egyértelműen meghatározzák az ingatlanért kérhető árat. Mik ezek?

– szobák száma, alapterület
– városrész, azon belül utca
– építés anyaga (tégla, panel)
– állapot (felújított, felújítandó)
– fűtés (központi, gáz, egyedi mérős, hőszigetelt, stb.)

Vannak olyan szempontok is, amelyeket fájó szívvel, de félre kell tennünk az ármeghatározás során:

– a szomszéd ennyiért meg ennyiért adta el
– ennyiért vettem x évvel ezelőtt, és még annyit költöttem rá
– láttam már drágábbat is

Lakásoknál a piac egyértelműen dönt. Azonos tulajdonságokkal bíró lakásokból rengeteg van. Ezek közül az olcsóbbakat keresik, azokra érdeklődés is lesz, míg a drágábban kínált lakások tulajdonosai csak várják majd a telefonhívásokat… Hogyan tudja tehát egy tulajdonos önállóan meghatározni lakása árát?

Ehhez az internet adja a megoldást. Keressünk olyan ingatlankereskedelmi oldalakat, ahol sok, a miénkhez hasonló ingatlant találunk (néhány tipp: www.startapro.hu/ingatlan, www.ingatlanbazar.hu, www.ingatlan.com, www.ingatlan.net, www.ingatlanok.hu). Ezeken keressünk a mi lakásunkhoz hasonló, lehetőleg azonos paraméterű ingatlanokat, és ezek árait jegyezzük is fel. Az árak mellé tegyük oda a legfontosabb paramétereket is:

– felújított?
– ablakok cserélve lettek?
– fűtés?
– szigetelés?

Ha elég alapos munkát végzünk, akkor megkapjuk azt a spektrumot, amin a mi ingatlanunk árának el kell helyezkednie. Ezen minél alacsonyabbra lőjük be a hirdetési árat, annál hamarabb tudjuk majd eladni a lakásunkat. Itt nyilván mérlegelnünk kell azt is, hogy mennyire sürgős számunkra az eladás. Egy dolgot ne tegyünk: ne lőjük be az árat jóval magasabbra csak azért, mert majd úgyis alkudnak belőle – az érdeklődők így meg sem fognak keresni. Az általunk minimálisnak vélt árnál célszerű 5-15%-kal magasabb hirdetési árat szabni. Célravezető lehet az is, ha a minimálárat adjuk meg, és a hirdetésbe beleírjuk, hogy „alku nélkül”. Persze ettől még fognak alkudni…

Házak

Itt jóval nehezebb az ár felelősségteljes meghatározása. Itt is vizsgálandóak a lakásoknál említett paraméterek, de mellettük a következőket is figyelembe kell venni:

– a ház életkora
– falazat (tégla, vályog, könnyűszerkezetes stb.)
– telek nagysága
– kivitelezés minősége
– milyen plusz extrákat ad a ház (medence, garázs, egyedi tervezés, panoráma stb.)

Az ármeghatározás metódusa ugyanaz, mint a lakásoknál. Keressünk a miénkhez hasonló paraméterű ingatlanokat! Családi házaknál azért nézzünk körül más városrészekben is, mert a házvásárlás előtt álló vevők is többnyire több városrészben keresgélnek. Házaknál indokolt egy kis szubjektivitás is; ha én mint a tulaj találok az én általam kért összegnél olcsóbban olyan házat, amibe átköltöznék, akkor valószínűleg a vevőjelöltek is találnak… Házaknál azonban javasolt kicsit magasabbról indítani a hirdetési árat, mert rengeteg olyan szubjektív ok van egy házvásárlónál, amit előre nem láthatunk. Pl.: rokonok, munkahely közelsége.

Ha meghatároztuk az árat, akkor a következő lépés – aelyneki segítségével majd meg is győződhetünk az ár helyességéről – a hirdetések megszerkesztése és feladása a kellő helyekre. Erről azonban majd a következő cikkünkben írunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik