Pénzügy

A lakásfelújítás rezsicsökkentést hoz

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

Akár már öt év alatt is megtérülhet a korszerűtlen családi házaknál az ablakok és ajtók cseréje, vagy a homlokzat hőszigetelése, egy egy-két millió forintos beruházással pedig akár harmadával-felével is csökkenthetők a rezsiköltségek

Mindez az OTP Lakástakarék friss mintaprojektjéből derül ki, amely során 25 különböző jellemzőjű családi ház energetikai korszerűsítését végezték el. Az 1970 és 1990 között épült családi házaknál térülhet meg leggyorsabban egy energetikai felújítás, és már egymillió forint körüli beruházással is harmadával csökkenhető a rezsi – derül ki az OTP Lakástakarék mintaprojektjéből, amely során 25 különböző adottságú ház energetikai korszerűsítését végezték el 2012. második félévében.

A projektbe bevont ingatlanok között volt 1920-ban épült földszintes családi ház, hatvanas években felhúzott sátortetős ház, a kilencvenes években épült ikerházi lakás, a kétezres évek elején készült tetőteres ház, valamint sorházi lakás is. Ezek közül van, ahol homlokzati hőszigetelést végeztek el, van, ahol a nyílászárókat cserélték ki, illetve van, ahol teljes körű korszerűsítésre került sor kazáncserével és napkollektor beszerelésével együtt. „A mintaprojekt a gyakorlatban mutatta be, hogy egy pár hét alatt elvégezhető felújítással 15-70 százalékkal is csökkenthetők a rezsiköltségek a családi házaknál, amivel éves szinten 100-400 ezer forint is megspórolható. Emellett nagyon érdekes tanulságokkal szolgált a vizsgálat arra nézve, hogy bizonyos típusú házaknál milyen beruházások mennyi idő alatt térülhetnek meg” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Közlése szerint a mintaprojekttel az volt a céljuk, hogy kézzelfoghatóvá tegyék az emberek számára a korszerűsítéssel elérhető eredményeket. „Fontos megjegyezni, hogy a közvetlenül mérhető pénzbeli megtakarításon túl a komfortérzet is jelentősen javult a mintaprojekt felújításaiban érintett ingatlanokban” – teszi hozzá.

„A 25 korszerűsített családi ház példája alapján elmondható, hogy az 1970 és 1990 között épült ingatlanok esetében számítottuk a leggyorsabb megtérülést, azaz ezeknél a házaknál volt elérhető a beruházási költségekhez képest viszonyított legnagyobb energiamegtakarítás” – emeli ki a vezérigazgató-helyettes. Hozzáteszi: összetettebb energetikai korszerűsítéssel egyszerre akár 3-5 kategóriával is javulhat az ingatlan energetikai besorolása. Bár az energiahatékonyságot növelő beruházások költségei akár milliós nagyságrendűek is lehetnek, a mintaprojekt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a felújítások szinte mindig finanszírozhatók lennének a rezsikiadásokon megspórolt összegekből.

„Még olyan esetben is, ha a családok nem, vagy csak minimális önerőt tudnak felmutatni, és a beruházás döntő részét hitelből fizetik. A lakástakarékkal kombinált hitelekkel ráadásul állami támogatásban is részesülhetnek a családok a hasonló felújítások finanszírozásához” – mondja Köntös Péter.

A vezérigazgató-helyettes közlése szerint a fűtésorszerűsítési beruházások kivitelezési ideje nem túl hosszú, általában egy-két hét alatt be lehet fejezni őket, a tervezéssel és az engedélyeztetéssel együtt azonban akár másfél-két hónapot is igénybe vehet a teljes procedúra. „Mivel magát a beruházást érdemes tavasztól őszig kivitelezni, ezért most érdemes belekezdenie a folyamatba annak, aki már a következő fűtési szezonban is szeretne akár harmadával-felével kisebb rezsit fizetni” – tanácsolja az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik