Pénzügy

Így úszhatja meg, hogy a kormány lenyúlja a pénzét

penz-boldogsag(210x140)(1).jpg (pénz, boldogság, )
penz-boldogsag(210x140)(1).jpg (pénz, boldogság, )

A takarékoskodást az állam is jutalmazza, ha három-öt-tíz vagy húsz évig le tudunk mondani arról, hogy elköltsük a pénzünket. Kár lenne veszni hagyni a különböző adójóváírási lehetőségeket és adókedvezményeketl; ugyanakkor aránytalan kötöttségeket sem érdemes vállalni. Megmutatjuk a különböző kedvezményeket és azt is, hogy mit kell vállalnunk cserébe.

Az önkéntes nyugdíjpénztár, a tartós befektetési szerződés, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a biztosítás különböző adókedvezményeket jelenthetnek, de különböző kötöttségeket is.

Önkéntes nyugdíjpénztár – minumum tíz év, húsz év után adómentes:

– Adóvisszatérítési lehetőség van a befizetések után, amelynek az összege egyéni befizetés és a támogatói adomány 20%-a, de legfeljebb évi 100 ezer forint (ha még 2020. január 1-je előtt betöltjük a nyugdíj-korhatárt, akkor 130 ezer forint. Az adójóváírást az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárnál lévő számlánkra kapjuk meg. Ahhoz, hogy a lehetőséget maximálisan kihasználhassuk, 500 ezer forintot kell befizetnünk egy évben.

– Része a cafeteriának, a díjat a munkáltató is fizetheti

– Tíz év után a hozam kamatadómentesen felvehető. A tőke csak húsz év elteltével vagy a nyugdíjkorhatár betöltésekor vehető fel adómentesen, ez előtt személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell utána fizetni. A tizedik évtől viszont egyre kevesebbet, minden évben tíz százalékkal csökkent az adóalap.

Fontos! Az önkéntes nyugdíjpénztárból nem léphetünk ki tíz évnél korábban

NYESZ – minimum tíz év plusz nyugdíjkorhatár

 

– Adóvisszatérítési lehetőség van a befizetések után, amelynek az összege egyéni befizetés és a támogatói adomány 20%-a, de legfeljebb évi 100 ezer forint (ha még 2020. január 1-je előtt betöltjük a nyugdíj-korhatárt, akkor 130 ezer forint. A visszatérítést a NYESZ számlánkra kapjuk meg. Ahhoz, hogy a lehetőséget maximálisan kihasználhassuk, 500 ezer forintot kell befizetnünk egy évben.

A NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár kedvezménye külön-külön érvényesíthatő.

A hozam után nem kell kamatadót és árfolyamnyereségadót fizetnünk, egyedül az osztalék adóköteles. Viszont a hozam is és a tőke is csak akkor vehető fel adómentesen, ha két feltételnek megfelelünk. Egyrészt nyugdíjra jogosultnak kelol lennünk, másrészt ha a számlánkat 2013. január elseje után nyitottuk vagy nyitjuk meg, akkor tíz évnek kell eltelnie, vagyis az idén megnyitott számlák esetében legkorábban 2023-ban érjük el az adómentességet (és csak akkor,  ha időközben betöltjük a nyugdíjkorhatárt). Ha ezt nem tartjuk be, akkor 20 százalékkal növelt összegben vissza kell fizetnünk az igénybe vett adóvisszatérítést, ezen felül személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást is fizetnünk kell.

Unit-linked  biztosítás – öt-tíz év

 

– Az egyéni befizetések után nem jár adókedvezmény.

– A kamatadó az egyszeri díjas szerződésnél 50 százalékkal csökkenthető,  ha a kifizetés a szerződéskötés utáni harmadik és ötödik év között történik, és 100 százalékkal ha az ötödik év után. Rendszeres díjas szerződésnél a hatodik és tizedik év között jár az 50 százalékos kedvezmény, a 100 százalék pedig tíz év után.

FONTOS! A miunkáltató által fizetett díjakból adóköteles jövedelem keletkezhet.

Tartós Befektetési Szerződés – három és öt év

 

– Három év után 16 helyett 10 százalék kamatadót kell fizetni, öt év után pedig a hozam kamatadómentes. A TBSZ-t egyébként korábban is meg lehet szüntetni, ilyenkor az addig elért hozam után meg kell fizetnünk a kamatadót

Önkéntes nyugdíjpénztárhoz tehát akkor érdemes csatlakozni, ha valóban nyugdíjas éveinkre szeretnénk spórolni. NYESZ-t ugyancsak így érdemes nyitni, de itt ráadásul figyelnünk kell arra is, hogy mennyi időnk van hátra a nyugdíjig, ugyanis ha harminc év, akkor harminc évig nem nyúlhatunk a megtakarításunkhoz, hacsak nem akarjuk visszafizetni az adójóváírást és ráadásul még adózni is. Az igénybe vett kedvezményt akkor is vissza kell fizetnünk, ha a NYESZ-en lévő megtakarításunkat TBSZ-be visszük át – ilyenkor azonban megússzuk az adó- és járulékfizetést.

A unit-linked biztosítás csak a kamatadó-ledvezmény miatt feltehetően nem éri meg. Ennek csak akkor lehet értelme, ha egy bizonyos összeget életbiztosításra szánnánk, ugyanakkor szeretnénk a befizetett díjakat esetleg hozammal megnövelve visszakapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik