Pénzügy

Soros György eladta, Ön se vegye meg!

És akkor most végre feltápászkodik a világ zülött, fiskális alkoholista gazdasága a padlóról, és megrázza magát, mert ismét bíznak benne, hogy megteszi.

Ha van jó jelzője annak, hogy a befektetők milyennek ítélik a világgazdaság helyzetét, az üzleti élet bizonytalanságait és a többi befektető gondolatait, akkor az ma is az, mint a pénz keletkezésének idején: az arany ára.

Csillog? Nem csillog?

Az arany ára úgy méri a világ hangulatát, mint a barométer a vihar közeledtét: ha balhé várható azok szerint, akik a bennfentes információk közepében ülnek, akkor az értékálló és megnyugtatóan csillogó arany (és a svájci frank) iránt megnő a kereslet, és ezért felmegy az ára. Ha pedig nyugalom van, akkor mindenki izgalmasabb befektetések után néz, ezért eladja az aranyát, amitől megnő a piacon lévő készlet, és lemegy az ára.

Különösen jó barométer az úgynevezett bullion bankok és befektetők viselkedése: ők a nagyjátékosok, ők ülnek a tuti információk kellős közepében. Így például a válság egy-egy hullámhegyén jól lehetett látni, hogy ők nem veszik túl komolyan a pozitív híreket, mert az arany ára csak nem csökkent számottevően, hiába nyilatkozott Mario Draghi euróövezeti jegybankelnök eltökéltenl, hogy megmenti az eurót, vagy hiába jött egy-egy biztató adat a munkanélküliségről.

A válság vége

Nos, kiváló hírünk van: „Bő évtizednyi emelkedés után legutóbb fájóan megbicsaklott az arany öntudatos menetelése. A bezuhanó aranyár sokakra mégsem kiábrándítóan hatott” – busong az aranypiac.hu szakportál mai közleménye. Az arany ára két hete csökken, a világ legnépszerűbb aranyérméjét gyártó Rand Refinery mindenesetre már hetek óta nem tudja teljesíteni a megrendeléseket. Soros György is eladta aranytömbjeit, s jó sokan követték is.

Fotó: AFP / DPA / Frank Rumpenhorst

Ismét bízhatunk a növekedésben, legalábbis a világ egyes tájékain.

„A nagybefektetők pálfordulásának hátterében leginkább az áll, hogy ők már nem tartanak azoktól a rendszer- és egyéb kockázatoktól, amelyekkel a válság legkeményebb éveiben számolniuk kellett. Az inflációs félelmek eddig nem igazolódtak be, az államcsődöket a politikusok hajlandóak erőnek erejével elkerülni, mindehhez pedig a jegybankok végtelen pénzt nyomtatnak” – magyarázza az aranypiac.hu közleménye.

Ugyanakkor a válságot túlélő vállalatok megreformálva, versenyképesebb állapotban jó profitot termelnek, ami a vonzó befektetési célponttá vált részvényárfolyamok emelkedésében is tükröződik. „Mindez azt az érzetet kelti, hogy a kockázatok kontroll alatt vannak, és ezért nincs szükség menedékre. Az idők változnak, és úgy tűnik, hogy a válság devizájának hamarosan keresnie kell az új helyét egy krízis utáni békésebb korszakban” – teszik hozzá.

A kisbefektetők persze most veszik az aranyat, mert olcsó. Hozzátenném, a kisbefektetők arról híresek, hogy nem mindig jól döntenek. Ismeri azt az enyhe ajakbiggyesztéssel kiejtett kifejezést, hogy „kisbefektetői mentalitás”?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik