Pénzügy

A legviccesebb álláskeresési bakik

állásinterjú (állásinterjú)
állásinterjú (állásinterjú)

Szkennelt, pohárfoltos kézzel írt életrajz, edzésnaptár, kutyasétáltatási rend - ilyen hülyeségeken rögtön elvérzik egy álláspályázat.

Minden harmadik álláshirdetésre küldött jelentkezés a kukában landol, még a szakmai rész áttekintése előtt. Minderről sokszor maga a pályázó, a figyelmetlen álláskereső tehet. A karrier oldalak tanácsadó rovatában olvasottak a tökéletes önéletrajzról és a munkavállalói esélyek maximalizálásáról szólnak, ám a jelentkezők 31%-a ennél sokkal alapvetőbb hibákat vét és ezzel már az első lépésnél elbukik. Legtöbben nem is sejtik, hogy miért nem tudnak elhelyezkedni, hisz elküldött önéletrajzuk szakmai része általában megfelel az elvárásoknak.

A Dolgozni.hu álláskereső oldal hirdetői körében végzett felmérés szerint majdnem minden 3. munkavállaló nullázza le esélyeit nem szakmai okok miatt. Leggyakoribb hibák forrása az informatikai ismeretek hiánya, de a hirdetés szövegének nem megfelelő értelmezése, vagy az általánosan elvárt normák betartásának hiánya is gondot jelenthet.

A megkérdezett munkaadók számos kirívó esetről számolnak be az elmúlt néhány hónapból:

“Sűrűn megesik, hogy a jelentkezők olyan önéletrajzot küldenek, melyet előtte már több tucat álláshirdetőnek továbbítottak. Mindez kiderül az e-mail szövegéből, melyben szerepel a teljes előzmény.”

“A CV.doc és Önéletrajz.pdf fájlnevek sem tökéletesek, de ezeket már megszoktuk. Amikor viszont informatikai ismereteket megkövetelő hirdetésre jelentkezik hozzánk egy ötvenes úr Apa_Önéletrajza.doc csatolt dokumentummal, akkor csak kínunkban nevetünk.”

“Álláshirdetéseinkben egyetlen soron szoktuk leírni a jelentkezés módját. Megadott e-mail címre várunk fényképes szakmai önéletrajzot. Aki ezek után csak annyit képes küldeni, hogy “Kérem tájékoztassanak a jelentkezés módjáról” azt nem tudjuk komolyan venni, mint ahogy az sem, aki rákérdez, hogy aktuális-e még a pozíció. Ennyi erővel elküldhették volna önéletrajzukat is. Persze ezt is rendszeresen fénykép nélkül teszik a jelentkezők.”

“Sajnos kevesen veszik a fáradtságot, hogy a csatolt önéletrajzon kívül írjanak néhány sort, például megnevezzék mely pozícióra jelentkeznek és aláírják a levelet. Ennél sokkal rosszabb viszont, ha már a megszólításba egy másik cég nevét írják helyettünk, vagy aláírásukban a – korábbi munkahelyemen csak “buzgómócsing” – , vagy – barátaimnak Jancsi – hozzáfűzés szerepel.”

“A pályázatukban feltételeket támasztó munkavállalókból nem szoktunk kérni. Legutóbb egy fiatalember írta bele önéletrajzába, hogy “délután 6-ig haza kell érnie, különben a kutya odapiszkít a lakásba”. Egy másik jelentkező pedig részmunkaidőben meghirdetett állásra jelentkezve küldte el percre pontosan heti szabadidős beosztását, edzéseinek, kedvenc TV műsorainak időpontjával. Felhívta a figyelmünket, hogy jelentkezését tekintsük tárgytalannak amennyiben a munkaidejét nem tudjuk összeegyeztetni a mellékelt naptárával. Megtettük!”

“Sajnálatra méltó ha valakinek nincs lehetősége, vagy kellő számítógépes ismerete egy önéletrajz elkészítéséhez, de ha a kézzel írt önéletrajz szkennelt változatán kivehető a korábban rátett pohár foltja, gyűrött mivolta, akkor azt nem szoktuk kinyomtatva a vezető személyzetis kolléga asztalára tenni.”

Az idézett esetek mellett számos kevésbé érdekes, ám végeredményben azonos kimenetelű pályázatról számoltak be a Dolgozni.hu hirdetői. Ezen esetek aránya arra utal, hogy nem csak egy-egy kiragadott példáról van szó, hanem gyakori jelenségről: majdnem minden harmadik álláskeresőről.

Az ily módon már a legelső körben kihullott jelentkezők a legritkább esetben kapnak visszajelzést a megkeresett cégektől, így rossz szokásaikra, hibáikra sem hívja fel senki a figyelmüket. Megoldás lehet, ha korábbi jelentkezéseinkkel kapcsolatban kikérjük egy rokonunk, vagy álláskeresésben sikeres ismerősünk véleményét, de az álláskereső oldalak szakemberei is szívesen átnézik anyagainkat – tanácsolja a Dolgozni.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik