Pénzügy

Rendszerváltás jön a fogyatékosok foglalkoztatásában

fogyatékos (fogyatékos, )
fogyatékos (fogyatékos, )

Radikálisan átalakul a fogyatékosok foglalkoztatásának rendszere: 2013-tól nem az adófizetők finanszírozzák a fogyatékkal élők foglalkoztatásának összes költségét.

Alapjaiban változtatja meg a fogyatékosok foglalkoztatásának hazai rendszerét két kormányrendelet. A mintegy 2500 fogyatékkal élőről gondoskodó, civil szociális szolgáltatókat tömörítő CéHálózat szerint a fogyatékosokat foglalkoztató cégeknek az új szabályozás nagy megrázkódtatást jelent.

Kevesebb pénz, új feltételek

1983-tól mostanáig az állam a korlátozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek (az úgynevezett akkreditált foglalkoztatók) számára a fogyatékos emberek teljes bérét és azok járulékait is kifizette. Így mintegy 60-70 ezer fogyatékkal élő honfitársunk dolgozott, például seprűkötőként, sérült társaival együtt. A 30 éve működő rendszer tovább nem fenntartható: az Európai Unió arra kötelezte Magyarországot, hogy 2013-ig változtasson a támogatás módján annak súlyosan piactorzító hatásai miatt.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Az új jogszabálytervezetek szerint a kormány – az Európai Unió által kínált lehetőségeket teljes mértékben kihasználva – a foglalkoztatás költségeinek 75 százalékát állja 2013. január elsejétől. Így saját bérének 25 százalékát a dolgozó fogyatékkal élőnek és az őt foglalkoztató vállalatnak kell kigazdálkodnia.

Túl gyors a tempó?

„A korlátozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeknek az új szabályozás nagy megrázkódtatást jelent. Ha piacképtelen terméket állítanak elő, tönkremennek, vagy a korábbi állandó bérek helyett teljesítménybérben foglalkoztatják a fogyatékosokat, akiknek a fizetése így érdemben csökkenhet. A jogszabályok gyors életbe léptetése sok bizonytalanságot és az érintettek számára kevéssé átlátható viszonyokat hoz; mindez komoly aggodalmakat kelt az érintett szervezetekben, az ellátottakban és a munkatársakban egyaránt. A felkészülésre hagyott fél év nagyon kevésnek tűnik” –mondta Nelhübel Henriette, a CéHálózat elnöke.

A kormányrendelet-tervezet két új megoldást javasol. Az egyik a tranzitfoglalkoztatás, amely hároméves, átmeneti időszakot jelent a munkaerőpiacra való kilépésig. A periódus elején az alaptámogatásnál nagyobb, majd évről-évre egyre csökkenő állami támogatást kap a munkaadó és a munkavállaló. A másik kategória a munkahelyi gyakorlat, amelynek során a cég adminisztratív kötelezettségek és akadályok nélkül legfeljebb négy hónapon keresztül kipróbálhatja, miként tud fogyatékkal élőt alkalmazni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik