Pénzügy

Félmillióan keresnek munkát

A munkaügyi központok adatai alapján kevesebben kerestek idén áprilisban munkát mint tavaly ugyanilyenkor.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett statisztika szerint az áprilisi zárónapon 554 500 álláskeresőt tartottak nyilván, amely márciushoz képest 6,2, 2010 áprilisához képest pedig 9,4 százalékos csökkenést jelent.

Az előző hónaphoz képest minden megyében csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Az abszolút számokat tekintve a legnagyobb, 5300 fős csökkenés 2012 márciusához viszonyítva továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 4300-zal csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Az egy éven túl regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt tovább csökkent: az áprilisi zárónapon létszámuk 132 500 volt, arányuk a teljes álláskeresők állományán belül 23,9 százalékot tett ki, ez utóbbi egy év alatt 3,3 százalékponttal csökkent. A tartós álláskeresők több mint 57 százaléka egy és két év közötti ideje van a nyilvántartásban – derül ki az NMH adataiból.

Az NMH emlékeztet, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal által publikált legfrissebb adata 11,7 százalék, ami a munkaerő-felmérésből 2012 első negyedévére, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték mind az egy hónappal korábbi, mind az egy évvel ezelőtti adatot 0,1 százalékponttal meghaladta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik