Pénzügy

Korlátozzák a vasárnapi munkavégzést

Júliustól vasárnap nem foglalkoztathatnak munkavállalót a kereskedők, ha nem éri el a heti 80 órát az üzemidejük. A tulaj viszont beállhat a pult mögé.

Ha egy bolt heti üzemelési ideje nem éri el a 80 órát, az új Munka törvénykönyve (Mt.) szerint tilos vasárnap munkavállalót foglalkoztatni – hívta fel a figyelmet Erzse Tibor munkaügyi szakértő. Nem fogadta el az Országgyűlés tavaly a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabályt, így az új Mt. fogja „megoldani” (vagyis jelentősen korlátozni) a vasárnapi nyitva tartást.

A bevásárló központok heti üzemelési ideje általánosan napi 10-11 óra, ez heti 70-77 óra üzemelési időt jelent. Emiatt az ott működő boltoknak minden vasárnap be kell majd zárniuk (vagy legalábbis alkalmazott nem lehet a boltban), mint ahogy a jelenlegi szabályozás szerint azokon az ünnepnapokon, amelyek munkaszüneti napok (például húsvét és pünkösd hétfő vagy május elseje). Persze a tulajdonos dolgozhat, rá nem vonatkozik a korlátozás.

Vasárnapra rendes munkaidő csak azoknál a kereskedelmi egységeknél engedélyezett, amelyek a rendeltetésük folytán e napon is működnek (például étterem, benzinkút stb.), vagy megszakítás nélküli munkarendben dolgoznak az emberek (szállodai recepció) – áll az új Mt. 101. paragrafusában.

Az idényjellegű – például mezőgazdasági – munkáknál, a készenléti jellegű vagy társadalmi közszükségletet kielégítő (tűzoltó vagy mentő) munkaköröknél sem számít, hogy vasárnap van-e, és többműszakos tevékenység keretében működő vállalkozásoknál sem – ez utóbbi például lehet a kereskedő, ha az üzemelési ideje eléri a heti 80 órát. Ha egy munkaadó kizárólag szombatra és vasárnapra vesz fel részmunkaidős dolgozót, akkor ez az alkalmazott dolgozhat hétvégén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik