Pénzügy

Kevesebből élünk, mint egy éve

A teljes munkaidőben dolgozók átlagos bruttó keresete 219 100 forint – a vállalkozásoknál 225 ezer, a közszférában 206 800 forint – volt januárban – közölte a KSH. A reálbérek azonban csökkentek.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 4,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettók pedig 1,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011 januárjában. Az átlagkeresetek a versenyszférában 5,2, a költségvetés területén 1,4 százalékkal emelkedtek – olvashatjuk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentésében.

Az elemzői várakozásoknál kissé gyorsabban nőttek a bruttó bérek januárban. Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője az FN24-gyel közölte: a minimálbér 19 százalékos emelésének és az elvárt béremelésnek köszönhetően emelkedtek a versenyszférában a rendszeres, bónuszoktól megtisztított bérek. Ez kifejezetten gyors bérkiáramlást mutat, így a jegybank fokozhatja óvatosságát az infláció esetleges másodkörös hatásainak kiszűrésével kapcsolatban, mivel a vállalkozások számára költségoldali nyomást okoz – hívta fel a figyelmet.

Suppan szerint a béradatokat jelentős mértékben torzítja, hogy a tavalyi szja-csökkenés miatt a 2010-es bónuszok jelentős részét átvitték 2011. januárra, így a bázis is magas volt. Mivel a bérkompenzáció a napokban fejeződik be, a következő hónapokban a bérnövekedés gyorsulására lehet számítani – tette hozzá.

A nettónk 1,4 százalékkal nőtt

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez azt jelenti, hogy két év alatt (2010 januárjától) a bruttó átlagkeresetek közel 13 ezer, míg a nettó átlagkeresetek közel 8 ezer forinttal emelkedtek. A legjobban a pénzügyi, biztosítási ágazatban dolgozók keresnek, amelyet az információ és kommu­ni­káció, majd az energiaipari szektor követett. A leg­kevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, illetve az ad­minisztratív és szol­gál­ta­tást támogató ágazatokban dolgozók kerestek.


Fotó: Kummer János

A családi kedvezmény nélkül számított nettó átlagbér 141 600 forint volt, ezen belül a fizikai dolgozóké 100 800, a szellemi foglalkozásúaké 181 700. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 1,4 százalékkal kaptak kézhez több pénzt az emberek. A költségvetési szférában 0,3 százalékkal csökkentek a nettó bérek.

A nettó reálbérek 3,8 százalékkal csökkentek, ugyanis az infláció 2012 januárjában 5,5 százalékos volt, ennyivel emelkedtek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest. Az élelmiszerek közül a cukor 36,3, a margarin 28,6, a sertészsír 23,8, a tojás pedig 19,5 százalékkal lett drágább egy év alatt. A csokoládé, kakaó ára 18,5, a kávéé 17,5 százalékkal emelkedett, valamint a sertéshús és a marhahús is több mint 10 százalékkal került többe. Az üzemanyagok ára 18, a háztartási energia ára pedig 6,4 százalékkal nőtt.

Csökkent a foglalkoztatottság

A versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 799 ezer ember dolgozott, 31,8 ezer fővel kevesebben, mint 2011 januárjában. A költségvetési szféra alkalmazottai 680 ezren voltak, 12 500-zal kevesebben az egy évvel korábbinál. A KSH közlése szerint közülük átlagosan 16 ezren voltak közmunkások, és mindössze 4800 embernek volt nyolcórás munkája. A nonprofit szervezeteknél 103 ezren álltak alkalmazásban, 5,7 ezer fővel többen, mint egy éve.

Összességében a nemzetgazdaságban alkalmazásban állók száma 38,6 ezerrel csökkent idén januárban 2011 azonos hónapjához képest.

Az adatok az elemző szerint arra utalnak, hogy egyes foglalkoztatók csak a létszám csökkentésével tudták kigazdálkodni a minimálbér és az elvár bérek növelését, a létszám leginkább (több mint 10 százalékkal) az építőiparban csökkent. Feltételezhető, hogy a bérköltségek növekedését egyes ágazatokban a szürke, illetve a feketefoglalkoztatás növelésével igyekeztek tompítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik