Pénzügy

Roma újságírók tanulmányozzák az EU-t

Tíz fiatal roma újságíró vesz részt abban a hat hónapos szakmai programban, amelyben az Európai Unióról és a társadalmi integrációról tanulnak, emellett pedig szerkesztőségeknél dolgoznak.

„Az Európai Parlamenttel és a kormánnyal közös érdekünk, hogy a romák társadalmi felzárkóztatásában elért eredmények a hazai médiában hangsúlyosabb szerepet kapjanak” – mondta Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a program bemutatásáról tartott sajtókonferencián.

Kétfordulós válogatás eredményeként tíz fiatal került be a programba a 32 jelentkező közül. A program célja kezdő újságírók európai uniós és a roma integrációval kapcsolatos szakmai ismereteinek elmélyítése. Olyan 18-30 év közötti fiatalok jelentkezhettek, akik már dolgoztak szerkesztőségben. „Nemcsak erről a tíz emberről van szó, akiket kiválasztott a zsűri. Ezek a leendő médiaszakemberek a jövőben az egész országot fogják majd tájékoztatni. Így közös érdek, hogy minél képzettebb újságírók legyenek, hiszen mi, újságolvasók, tévénézők az ő szemüvegükön keresztül is látjuk majd a világot” – mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára.

A nyertesek

A programban résztvevő újságírók: Balázs Viktória, Balogh Mária, Csorba Sándor, Herfort Marietta, Kuti Vilmos, Mundér Gusztáv, Orsós Róbert, Papinot Ferenc, Rácz Tibor és Varga Attila.

„Azért jelentkeztem erre a programra, mert újságíróként célom, hogy hozzájáruljak a média reális romaképének kialakulásához” – mondta Balogh Mária, a program egyik újságíró résztvevője, aki jelenleg gyakornokként az FN24-nél és a Hír24-nél dolgozik. Papinot Ferenc, aki már több éve dolgozik újságíróként, abban bízik, hogy „a program révén olyan lehetőséget kapunk, hogy egyrészt jobban hallathatjuk a hangunkat, másrészt pedig olyan témákat mutathatunk be, amelyek hiányoznak a magyar médiából.”

A program résztvevőinek a Független Médiaközpont 100 órás, elméleti és gyakorlati elemeket ötvöző felkészítést tart 2012. március-augusztusban Budapesten. E foglalkozások tematikája átfogja az Európai Unióval kapcsolatos és újságírói szempontból fontos ismereteket; az uniós roma stratégiát és az ehhez illeszkedő magyarországi roma stratégiát, a társadalmi integráció kiemelt területeit. Külön előadássorozat foglalkozik a roma kultúrával, történettel és a releváns kutatásokkal, a roma újságírók szerepével. A résztvevők találkoznak a közélet és a kultúra neves képviselőivel, ellátogatnak intézményekhez és szervezetekhez, részt vesznek kerekasztal-beszélgetéseken.

A foglalkozásokon kívül a résztvevők heti 16 órában szerkesztőségekben dolgoznak – híreket, tudósításokat, interjúkat és riportokat készítenek újságíró és szerkesztő mentorok irányításával. Az újságírók a tervek szerint a Duna Televízió, a Heti Válasz Online, a Hír24, a HVG, a Magyar Katolikus Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Távirati Iroda, a Népszabadság, a Népszava Online és az origo.hu szerkesztőségeiben gyarapítják szakmai tapasztalataikat.

Az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére indított, az Európai Unió által finanszírozott projekt célja, hogy bemutassa a romák társadalmi integrációját, a roma kultúrát és hozzájárulását a nemzeti kultúra egészéhez; elősegítse e témák hangsúlyosabb megjelenését a médiában; valamint támogassa egy európai uniós ügyekben tájékozott, a társadalmi felzárkózást ismerő és hitelesen közvetítő roma újságírói közösség megerősödését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik