Pénzügy

Kikkel áll szóba a kormány?

Nem minden érdekképviseletet hívtak meg a versenyszféra érdekegyeztető fórumára. A mellőzöttek nem egyformán reagáltak erre.

Megalakult a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), a munkaadók, munkavállalók és a kormány képviselője szerdán írta alá a megállapodást. A kormány fontos feladata a gazdaságélénkítés mellett a foglalkoztatás bővítése – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az aláírás előtt.

A versenyszférát érintő megállapodással olyan fórum jött létre, amely teret ad a közös gondolkodásnak a foglalkoztatáspolitikáról, a munka világáról a kormány, a munkaadók és a munkavállalók számára – tette hozzá. Kitért arra, hogy az aláírók már bizonyították: fontos ügyekben partnerek tudnak lenni, együtt tudnak működni, példaként említette a Munka törvénykönyvét. A versenyszférában létrejött egyeztető fórum a társadalmi párbeszéd új formája, a hatásköre más, mint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsé (NGTT). A közszférában már működött hasonló érdekegyeztető fórum, és jogos igény volt a versenyszférában is megteremteni konzultáció lehetőséget – idézte az államtitkárt a távirati iroda.

Kik a tagjai?
A fórum létrehozásáról, ügyrendjéről szóló megállapodást a kormány képviseletében Czomba Sándor, a munkáltatók részéről Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke, Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke írta alá. A munkavállalókat Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke, és Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke képviselte.

A munkaadói szervezeteknek meggyőződése, hogy egy sikeres ország alapja a sikeresen működő gazdaság, és ebben mindenkinek megvan a maga feladata – mondta Zs. Szőke Zoltán. Gaskó István pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a NGTT-ben a kormány megfigyelőként, míg a most létrejött fórum munkájában egyeztető partnerként van jelen. A LIGA elnöke szerint a kormány párbeszédkészsége egyre erőteljesebb, és kikéri a társadalmi-szociális partnerek véleményét.

Minden munkást képviselnek

Valamennyi munkavállaló képviselve lesz a fórumon, és az itt születő megállapodások az ő érdekeiket szolgálják – tette hozzá Gaskó István.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) nem tartja helyesnek, hogy a különféle egyeztető fórumokra meghívott szervezetek listáját a kormány „ízlése” szerint állítják össze. Székely Tamás elnök szerint ezzel az egység bomlasztása, s a szakszervezetek egymás ellen való fordítása a célja a hatalomnak.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) például nem vett részt az egyeztetésen. Egy közleményt juttattak el az FN24-nek, amelyben kijelentették: a magas munkanélküliségre, az adóváltozások miatti nettóbér-csökkenésre, valamint a bérkompenzáció nehézkes működésére nem megfelelő válasz a versenyszféra konzultációs fóruma. Ez a szakszervezetei szövetség szerint diszkriminatív és kirekesztő. „Tény, hogy a versenyszféra szakszervezeti konföderációi közül csak a kormány által kiválasztottak lettek tagjai a fórumnak” – írták.

Az ASZSZ közleményében kijelenti: „a mai aláírók osztoznak a kormányzati felelősségben, ezt nem tudják önmaguktól elhárítani. A megállapodás haszonszerzői a kormány és a munkáltatók, kárvallottjai pedig a munkavállalók. Közös az aláírás, közös a felelősség.”

A VDSZ két konföderációhoz tartozik: az MSZOSZ-hez és az ASZSZ-hez. A vegyipari ágazat széthúzás helyett összefogást szorgalmaz, ezért felhatalmazta Pataky Pétert, az MSZOSZ elnökét, hogy a nevükben írja alá a megállapodást. A mintegy 40 ezer tagot számláló VDSZ elnöksége úgy véli, a kormány „túlhatalmával szemben” csak az egységes szakszervezeti fellépés lehet hatásos, s nem engedhetik meg maguknak a munkavállalók, hogy az őket érintő intézkedésekről csak a Liga és a Munkástanácsok tárgyaljon – szögezte le Székely.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik