Pénzügy

Veszélyes lehet a munkahelyi szerelem

A dolgozók csaknem 40 százaléka randevúzott már munkatárssal, sőt a harmaduk a kollégájával kötött házasságot - áll egy amerikai felmérésben.

Valentin-nap közeledtével a CareerBuilder álláskereső portál készíttetett felmérést a munkahelyeken kialakuló szerelmi kapcsolatokról. A több mint 7000, teljes állásban dolgozó amerikai felnőtt megkérdezésével készült vizsgálat szerint a dolgozók 38 százaléka legalább egyszer, 17 százaléka kétszer randevúzott már munkatársával. A megkérdezettek 30 százaléka munkahelyen megismert szerelmével kötött házasságot – ismertette a kutatást az ELTE-TÁTK hírlevele.

A kutatás szerint a szerelmi kapcsolatok többsége a munkahelyi hierarchiában azonos szinten álló kollégák között alakul  ki, de a kapcsolatok 28 százalékánál a magasabb beosztású, 18 százaléka esetében pedig a közvetlen főnök volt az egyik fél. A nők inkább hajlanak arra, hogy magasabb beosztású kollégával találkozgassanak, mint a férfiak: előbbiek 35, utóbbiak 23 százaléka esetében fordult ez elő – olvashatjuk a Harris Interactive által készített felmérésben.

A felmérés arra is rámutat, hogyan indulnak ezek a kapcsolatok. A megkérdezettek 13 százaléka szerint egy munkahelyen kívüli találkozás indította el a románcot, 11 százaléknál az ebédszünetekben, 10 százalék szerint a túlórák közben kerültek közelebb egymáshoz a felek.

A kollégával randizók többsége nyíltan vállalta a kialakuló kapcsolatot, 37 százalék azonban jobbnak érezte titokban tartani.

A CareerBuilder szakértője szerint a munkahelyi románcok bármilyen helyzetben is alakulnak ki, és bárhová is vezetnek, mindig kényes helyzetet teremtenek. A kommentár szerint fontos hogy a munkavállaló tisztában legyen azzal, munkahelye milyen irányelveket alkalmaz a munkatársak közötti kapcsolatok vonatkozásában, és mind az álláshely, mind a kapcsolat érdekében szükséges, hogy a felek meghúzzák a vonalat munka és magánélet között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik