Pénzügy

Romániába mennek tanulni a magyar diákok?

Vonzó lehet a romániai egyetemeken fizetendő hatszáz és ezer euró közötti éves tandíj a magyarországi diákoknak - állapítja meg a Krónika című napilap.

Az erdélyi egyetemek is alternatívát nyújthatnak azoknak a tovább tanulni vágyó magyarországi diákoknak, akik lehetőségeit meghaladja a magyarországi tandíj kifizetése – állapítja meg a Krónika erdélyi magyar napilap. A Krónika szerint az erdélyi felsőoktatási intézményekben hatszáz és ezer euró közötti az éves tandíj, és megannyi szakon magyar nyelven is lehet tanulni.

Magyari Tivadar, a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese elmondta, a kolozsvári egyetemen a hétezer helyi magyar diák mellett jelenleg közel 200 magyarországi is tanul, számuk évről évre gyarapszik. A kolozsvári egyetemen ma már hetvenkét alapszakon és huszonnyolc mesterszakon lehet magyar nyelven tanulni. Beiratkozáskor a magyarországi érettségi bizonyítványt elfogadják, a jelentkező tanulmányi eredményeit pedig átszámítják a romániai rendszer osztályzataira. Noha a felvételi szabályai egységesek, a külföldiek államilag finanszírozott szakokra nem jelentkezhetnek. A tandíj euróban számolva azonban jóval alacsonyabb, mint Magyarországon, és a járulékos költségek is alacsonyabbak.

A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) vezetőségét egyelőre nem foglalkoztatja annak a kérdése, hogy magyarországi diákokat fogadjanak. Dávid László rektor a Krónikának elmondta, bár minden évben jönnek anyaországi diákok a Sapientiára, arányuk nem számottevő. “Ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy elgondolkozzunk az új helyzeten” – vélekedett a rektor, aki szerint az egyetem számára jelen pillanatban a legégetőbb kérdés a parlament asztalán fekvő akkreditációs dosszié ügye.

Jelenleg csak néhány magyarországi hallgatója van a Partiumi Keresztény Egyetemnek (PKE), de a felsőoktatási intézmény vezetősége számít rá, hogy az ősszel kezdődő új tanévben többen jelentkeznek majd – mondta el a Krónikának Horváth Gizella rektorhelyettes. Utalván arra, hogy Magyarországon a közgazdászképzésben csökkent legnagyobb ütemben az államilag finanszírozott helyek száma, megjegyezte, hogy a PKE-n ugyanakkor két közgazdaságtan profilú szak is működik, a menedzsment és a turisztika, ősztől pedig egy új szak, a bank és pénzügy is indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik