Pénzügy

Csökken a bérek reálértéke

Az idei lesz az ötödik olyan év, amikor a bérek tervezett emelkedése nem éri el az infláció növekedését.

A Hay Group minden évben elemzi a bruttó reálbérek alakulását. A felmérések szerint 2007 óta nem volt olyan év, amikor a tervezett átlagos béremelések meghaladták volna az infláció értékét. 2012-ben sem lesz másként: 5 százalékos infláció mellett (a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint) átlagosan csupán 3,6 százalékos béremelést terveznek a vállalatok.

A vezetők helyzete várhatóan nem változik tavalyhoz képest: ők továbbra is nyertesei a tavalyi adóváltoztatásoknak, de az ő bérük is az infláció alatti mértékben nőhet. A vállalatok nagy része figyelembe vette a kormányzati előírásokat a bérkompenzációra vonatkozóan – derült ki a Hay Group december végén és január elején készített felméréséből.

Azok a cégek, amelyeknél dolgoznak alacsony keresetűek, a béremelésre fordítható keret csaknem felét (46,1 százalékot) a kötelező béremelésre használják fel. A felmérésben részt vevő cégek 10 százaléka a teljes béremelési összeget az alacsonyabb keresetűekre fordítják. A vállalatok több mint harmada (36 százalék) azt állította, a kötelező béremelés által nem érintett munkakörökben kisebb lesz a béremelés. E vállalatoknál a vezetők bérének emelkedése jelentősen elmarad a korábbi években tapasztaltaktól.

Ez ronthatja a magyar vállalatok vonzerejét, ezért a mobilabb vezetők nagyobb fluktuációja kezdődhet meg.

A megnövekvő bérköltségeket a vállalatok egy része a juttatások csökkentésével ellensúlyozza. 2012 az első év, amikor a cafetéria terjedése komolyan megtorpan: a vállalatok 14 százaléka csökkenti az erre fordított keretösszeget. Idén csökken a munkavállalók juttatási csomagjának nettó értéke is. Az összes vállalat bruttó értéken átlagosan mindössze 1,4 százalékkal növeli a cafetéria összegét – miközben annak adóterhe 10 százalékkal nő.

Tavalyhoz hasonlóan idén is az várható, hogy az alacsonyabb munkakörökben dolgozók magasabb arányú emelésekben fognak részesülni, mint a vezetők. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy január elején a vállalatok kiemelkedően magas aránya még nem tudott döntést hozni a béremelésekről. A cégek harmada tehát úgy vágott bele az idei évbe, hogy nem látott tisztán a béremelések ügyében – derül ki a tanulmányból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik