Pénzügy

Kirúgásokat tervez a cégek ötöde

A várható foglalkoztatotti létszám alakulását igencsak pesszimistán ítélik meg a munkaadók egy felmérés szerint.

Magyarországon a munkáltatók a következő három hónapban várhatóan 1,3 százalékkal csökkentik alkalmazotti létszámukat, míg egy év távlatában minimális, 0,1 százalékos mérséklődést prognosztizálnak − állapította meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (a korábbi Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat). A 2011. negyedik negyedéves kutatásban 6744-an vettek részt. A létszámmozgásban a közfoglalkoztatottak is benne voltak, ha viszont csak a versenyszféra munkaadóit nézzük: a csökkenés nem lesz ekkora, “csak” 0,4 százalék lehet. Az előző negyedévi felmérésében még 0,3 százalékos bővüléssel számoltak az akkor megkérdezett munkáltatók.

A vállalkozások 62 százaléka a következő három hónapra stagnálással számol, 18 százalékuk csökkenést vár, míg 19 százalék a létszám várható növekedését jelezte. Az egy évvel korábbi hasonló, rövid távra szóló prognózisnál 21 százalék bővülést, 16 százalék pedig csökkenést várt.

Érdemi létszámbővítést a bányászatban (+1,9 százalék), az adminisztratív szolgáltatásnál (+1,9 százalék) és a feldolgozóiparban (+0,4 százalék) működő munkáltatók várnak a negyedév alatt. A feldolgozóiparon belül nagyobb növekedést a járműgyártásban (+2,1 százalék), a textil- és bőriparban (+1,2 százalék), valamint a fémfeldolgozásban (+0,8 százalék) prognosztizálnak. A legnagyobb mértékű létszámcsökkenést a közigazgatásban (−10,8 százalék), az építőiparban (−9,0 százalék), a mezőgazdaságban (−6,2 százalék), a művészet-szórakoztatásban (−4,0 százalék) és a vendéglátásban (−3,9 százalék) működők jelezték.

Látványosan eltérőek a várakozások az egyes cégméretek között. Amíg a választ adó mikrovállalkozások átlagosan 0,8 százalékos létszámemelkedést várnak a negyedévben, addig a kisvállalkozások 1,7 százalékos csökkenéssel számolnak, a közepes méretű cégek vezetői pedig 2,1 százalékos mínusszal kalkulálnak, a felmérésben részt vevő nagyvállalkozásoknál pedig a dolgozói létszám 0,7 százalékának lemorzsolódása várható.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik