Pénzügy

Rekordokat dönt Ausztria és Németország

Csökkent az osztrák munkanélküliség. Németországban pedig nemcsak, hogy rekord mértékű volt a foglalkoztatottság, még a reálkeresetek is emelkednek.

Az osztrák Munkaügyi és Szociális Minisztérium legfrissebb adatai szerint 8,2 százalék volt a munkanélküliségi mutató 2011 decemberében, 0,1 százalékkal csökkent egy év alatt. A korábbi hónapokban rendre magasabb munkanélküliséget mértek, mint 2010 azonos időszakában. Decemberben 360 583-an voltak munka nélkül Ausztriában, ebből 55 ezer állástalan vett részt valamilyen képzésben. Ezzel egyidejűleg rekordértéket ért el a foglalkoztatottak száma, több mint 60 ezerrel nőtt az előző havihoz képest.

Németországban minden korábbinál magasabbra emelkedett a foglalkoztatottság tavaly, a statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a 82 milliós országban több mint 41 millióan dolgoztak 2011-ben. A foglalkoztatottság az 1990-es újraegyesítés óta először haladta meg a 41 milliós határt. Az egy évvel korábbihoz képest 535 ezer fővel, 1,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság.

Az ipar visszaszorul

Rudolf Hundstorfer osztrák szociális és munkaügyi miniszter az MTI-nek elmondta: az enyhe időjárás kedvezett az építőiparban a foglalkoztatásnak, és a gazdasági konjunktúra is jobban alakult az év végén az elemzők várakozásainál. A tárcavezető szerint azonban a következő hónapokban ismét a munkanélküliség növekedésére lehet számítani.

A német iparban egyre kevesebben dolgoznak, a mezőgazdaság pedig szinte eltűnik, a szolgáltató szektor előnye pedig hatalmasra duzzad – olvashatjuk ki a Destatis adataiból. Tavaly ez utóbbi szektorban mérték a legnagyobb mértékű, 200 ezer főt meghaladó foglalkoztatottság-bővülést, az összes munkavállaló 73,8 százaléka dolgozott ebben az ágazatban, míg 1991-ben 60,9 százalékos volt a szolgáltatások részaránya. A mezőgazdaság aránya 1991 és 2011 között 3 százalékról 1,6 százalékra csökkent, az építőiparé 7,6 százalékról 5,9 százalékra, a feldolgozóipar részaránya pedig 28,5 százalékról 18,7 százalékra süllyedt.

Emelkedő reáljövedelem Németországban

A Süddeutsche Zeitung beszámolója alapján egyedül az adó- és járulékfizetési szabályok változásának hatására éves szinten 160 euróval emelkedik az átlagjövedelem Németországban. A müncheni lap számításai alapján a legnagyobb mértékű tehercsökkenést a nyugdíjbiztosítási járulék mérséklődése jelenti. A munkaadó és a munkavállaló által közösen fizetett járulék mértéke együttvéve a 2011-es 19,9 százalékról 19,6 százalékra csökken. Ez az átlagos keresetű munkavállalóknak éves szinten nagyjából 60 euró megtakarítást jelent, a járulék- és adófizetési szabályok minden egyéb változását figyelembe véve pedig összesen 160 euróval csökkennek a terhek. Ez csaknem akkora összeg, mint egy átlagos lakás havi rezsiköltsége.

A kedvezményeket a leginkább a középső fizetési sávba tartozók, az évi 24 és 66 ezer euró közötti bruttó jövedelemmel rendelkező munkavállalók tudják kihasználni, míg az ennél többet kereső németek terhei jóval kevésbé, legfeljebb 65 euróval csökkennek az idén – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik