Pénzügy

Fekete év lehet 2012

A következő évben megnő a bizonytalanság. Nem kizárt, hogy elérkezünk a válság „W-jének” a második, leszálló ágába. A munkaerőpiacon is.

A munkaerő-kereslet a 2011. évi szerény növekedés után 2012-ben egy százalék körüli mértékben visszaesik a gazdasági visszaesés miatt. Némi keresletélénkülés csak néhány feldolgozóipari szakágazatban várható, de összességében a feldolgozóipari ágazatok foglalkoztatási képessége egyre kevésbé emelkedik – mondta Adler Judit, a GKI foglalkoztatáspolitikai kutatásvezetője. A szolgáltatási ágazatok zöme 2012-ben csak pozíciója stabilizálásában bízhat, számos területen (pénzügy, ingatlan, tanácsadás) csökkenés valószínű.

Az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált 2012-es recessziós folyamat, az esetleges államcsőd veszélye vagy bekövetkezése a foglalkoztattak túlnyomó többségére kedvezőtlen hatású lesz: a munkahely elveszítésétől kezdve a bércsökkenésen keresztül a szociális ellátás beszűküléséig. Nyertes itt nemigen lesz, legfeljebb a veszteség mértékében lehetnek különbségek – tette hozzá Adler Judit. Természetesen a kurrens képzettséggel rendelkező, nyelveket beszélőknek mindig relatíve jobb lesz a helyzete a többiekéhez képest. Azt, hogy konkrétan melyek lesznek ezek a foglalkoztatási területek, egyelőre nem lehet megmondani.

Kiket keresnek majd?

Kereslet főként a szakképzett, fiatalabb – olcsóbb bérű – munkavállalók iránt lesz – mondta a GKI kutatásvezetője.

Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezetője az FN24-nek elmondta: a műszaki szakemberek találhatnak munkát. A most induló nagyberuházások, újonnan idetelepülő gyártó cégek és a már itt lévő üzemek bővítése miatt sok embert vesznek fel – ám ide nyelvismeret és jó szaktudás nélkül nagyon nehéz bejutni, emellett még az is előny, ha valaki hajlandó elköltözni a lakhelyéről a munka miatt.

Sajnos több szektorban is folyamatosak a leépítések, például egyre több bankfiók zár be, a telekommunikációs vállalatok is megérezték a különadót, és nemcsak a díjak emelésével, hanem leépítésekkel is próbáltak spórolni. Az elbocsátott emberek pedig jövőre jelennek meg nagy számban álláskeresőként a munkaerőpiacon – mondta a karrier-tanácsadó.

Juhos Andrea már több éve hangoztatja, hogy Magyarország számára a turizmus, egészségturizmus lenne a menekülő útvonal. Ám ennek a felépítése nem megy egyik napról a másikra, nem lehet egy kormányzati ciklus alatt megvalósítani, hanem akár évtizedek is kellhetnek hozzá. „Frusztrált, alulfizetett orvosokkal, nyelveket beszélő szervezőkkel, turisztikai szakemberekkel nagyon jól el vagyunk látva. Hazánk termálvízkészlete, szállodái, kulturális programjai vonzóak lehetnének a külföldieknek, és az ő pénztárcájukhoz mérten annyira olcsók a magyar szolgáltatások, hogy egy egész üzletágat építhetnénk rá” – mondta.

Nehezebb lesz a munkavállalóknak és a munkaadóknak is

Az adózási feltételek kedvezőtlenné válása, a munkáltatókat sújtó bérkiegészítési követelmények tovább fokozzák a cégfluktuációt, az elbocsátásokat, az összehasonlítási alap nélküli „újonnan felvettekkel” való manipulálást. A munkáltatók próbálnak kibújni a pótlólagos terhek alól, amihez némi „segítséget nyújt” az új Munka törvénykönyve is – vélekedett a GKI kutatója. Az új Mt. kompromisszumokkal teli átalakítása valamelyest csorbítja a munkavállalók jogait, de ettől még nem lehet foglalkoztatásbővülést remélni a legális szférában, sőt inkább szürkülés várható.

A kormány 2012-re tervezte a közmunkaprogramok további átalakítását, nagymértékű kiterjesztését. Az eddig nyilvánosságra került 200 milliárdos ráfordítási szándék az időközben felmerült újabb költségvetési egyensúlyproblémák miatt kérdésessé vált – tette hozzá Adler Judit. A kormány a közmunkaprogramok tervezett kiterjesztése mellett is fenntartotta a magas munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzését, ami arra utal, hogy egy-egy állástalan csak rövid ideig vehet részt ezekben a programokban.

Nyugdíjba és külföldre menekülnek

Felemás hatású lesz a korhatár előtti nyugdíjba vonulás feltételeinek 2012 elejétől életbe lépő további szigorítása – mondta Adler Judit. Nem kizárt, hogy az idei év vége felé lesz egy enyhe nyugdíjba vonulási hullám, mert aki teheti, még utoljára megpróbál kimenekülni a kedvezőtlen munkaerő-piaci kilátások elől.

A 2011-es év első felében megnyitott külföldi munkaerőpiacok elszívó hatása egyelőre csak néhány részterületen okoz feszültségeket. 2012-ben elképzelhető a külföldi munkavállalás tendenciájának erősödése, de súlya továbbra sem lesz meghatározó a hazai munkaerőpiac szempontjából.

Az Európai Unió egészében tapasztalható válság nyomán nincs igazi szívóhatás az EU-n belül, a távoli kontinensek pedig kevesek számára jelentenek valós alternatívát. Ezt Juhos Andrea is megerősítette: az egész Európára kiterjedő recesszió miatt jóval kevesebb a lehetőség. Eddig a kétkezi munkásoknak volt könnyebb külföldön munkát találni, a képzettebb szakemberek (főként a szellemi munkát végzők) egyre nehezebben kapnak munkát más országokban.

TÖBB EZER ÁLLÁSAJÁNLAT A PROFESSION.HU-N. KATTINTSON!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik