Pénzügy

Sztrájk lehet a Malévnál

A munkabeszüntetés lehet a dolgozók végső eszköze, ha nem sikerül megállapodniuk a Malév Ground Handling vezetésével az év végén lejáró kollektív szerződés tartós meghosszabbításáról.

Idén év végén jár le a két évvel ezelőtt, 11 napos sztrájk lezárásaként elfogadott, a Borisz Abramovics tulajdonossal, Martin Gauss Malév-vezérrel és Limburger Lóránttal, a Malév GH vezetőjével kötött kollektív szerződés a Malév-csoport földi kiszolgálást végző tagvállalatánál, a Malév GH-nál. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) azt szeretné, ha a jelenlegi megállapodást néhány módosítással újabb 3 évre aláírná a két tárgyaló fél. Az eddigi egyeztetések alapján azonban úgy tűnik, a menedzsment a munkavállalók számára is elfogadható feltételekkel csak fél évre hajlandó új kollektív szerződést kötni – közölte a szakszervezet az FN24-gyel.

A LESZ szerint ez csak a pillanatnyi feszültség levezetését szolgálná, és lejárta után halmozott hátrányokat hozna a munkavállalóknak. Közölték: a szakszervezet ezt nem tudja elfogadni. A cég menedzsmentje jelenleg ötéves stratégiát készít, amelyből ismét kihagynák a kétkezi munkát végzőket, akik legalább rövidebb távon szeretnék látni, mire is számíthatnak.

A szakszervezet azt is várja a vezetőségtől, hogy garantálja a cafetéria-rendszer juttatásainak értékállóságát 2012-ben, hogy az elmúlt évek áldozatai után a dolgozóknak ne kelljen jövőre további veszteségeket elszenvedniük. Különösen nagy a dolgozói felháborodás a vezetőség elutasító álláspontja miatt, mert az elmúlt években a cafetéria igyekezett ellentételezni a fizetések folyamatos értékcsökkenését. A munkavállalóknak több mint fél évtizede nem volt alapbéremelése – tették hozzá. A LESZ arra kéri Limburger Lórántot, hogy számoljon el a menedzsment létszám, a bér- és egyéb költségének alakulásával, mindenekelőtt saját javadalmazásával.

A tárgyalások folytatódnak, azonban a rendkívül kiélezett helyzet miatt a LESZ – a munkavállalókkal egyeztetve – megkezdi a felkészülést a határozottabb érdekérvényesítésre is. A közleményük szerint lehetséges, hogy újra munkabeszüntetést tartanak.

Az érdekképviselet bízik benne, hogy a vezetőség néhány napon belül tisztességes javaslattal tér vissza a tárgyalóasztalhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik