Pénzügy

Még több embert rúgnak ki jövőre

A magyar munkaadók 22 százaléka létszámleépítést tervez, és mindössze 8 százalékuk mondta, hogy új dolgozókat venne fel.

Mióta a Manpower méri Magyarországon a munkaerő-felvételi szándékot, most a legrosszabbak a munkakeresők kilátásai – hangzott el keddi tájékoztatójukon. A Manpower Munkaerő-piaci Mutató értéke mínusz 14 százalékponton áll, ami 15 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző negyedévben, illetve évben. A mutató a felvételt tervező és az elbocsátást tervező cégek arányának különbségét mutatja. A váálaszadók 65 százaléka nem változtatna az alkalmazottak létszámán.


Az építőiparban is kevesebb munka lesz
Fotó: Kummer János

2012 első negyedévére az összes vizsgált iparágban és Magyarország összes régiójában negatívak a munkaerő-felvételi kilátások. Negyedéves összehasonlításban a mutató mind a kilenc iparágban és egy kivétellel (Nyugat-Dunántúl) az összes régióban romlott.

Az előző évhez képest zuhant a mutató az építőiparban (26 százalékpontot), a gyártás és termelésben (22 százalékpontot) és a kereskedelemben is (14 százalékpontot). A pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektor -4 százalékponttal a legoptimistább iparág a munkaerő-felvétel terén. Negyedéves és éves összehasonlításban a munkaerő-piaci mutató 11 és 13 százalékpontos csökkenést mutat, erre amióta a Manpower Magyarországon méri a munkaadói szándékot – 2009 óta – nem volt példa.

A munkáltatói előrejelzés a munkaerői létszám alakulását illetően a legpesszimistább képet mutatja, amióta Magyarországon elkezdtük a munkaerő-piaci felméréseket. A gazdasági bizonytalanság több hónapja tart, ami egyértelműen rányomta a bélyegét a ma nyilvánosságra hozott felmérés eredményeire is: a magyar munkáltatók fékezik a munkaerő felvételt, amíg az európai adósságválság nem rendeződik. A munkát keresők kilátásai a gazdasági válság kirobbanása óta folyamatosan romlanak. A munkáltatók létszámcsökkentési terveit látva a munkavállalók leterheltsége várhatóan még jobban emelkedni fog” – mondta Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője.

A sor végén kullogunk

A magyar cégeknél csak a görögök pesszimistábbak világszinten, vagyis csak náluk terveznek kevesebb munkaerő-felvételt és több elbocsátást. Globálisan az utolsók között találhatjuk még Olaszországot is. Az Európai Unió tagjai közül a legmagasabb munkanélküliséggel küzdő Spanyolország mutatója viszont jelentősen javult.

A felmérésben résztvevő 41 ország közül 31-ben pozitív a mutató. A legoptimistább India, Brazília, Tajvan, Panama és Törökország. A korábbi években előkelő helyen tanyázó Kína azonban visszaesett: a Manpower szalkembere szerint azért, mert az ország felvevő piaca főként Európa, és itt csökkent a fogyasztás.

Évtizedek óta ugyanaz a kérdés
A Manpower létrehozott egy mutatót, amely a munkaerõ „mozgását”, az aktuális trendeket láttatja – már közel fél évszázada. A kutatás a munkaerõ mozgásának az irányát, nem pedig a létszámát méri. Ugyanis ha egy országban egyszerre sok kis cég tervez egy-két fõs munkaerõ-felvételt, ám néhány multi több száz embertõl megválik, a mutató végeredménye pozitív lesz, hiába emelkedik a munkanélküliek mennyisége. Az elõrejelzés ennek ellenére hasznos, hiszen a segítségével a sok évtizedes adatok összehasonlíthatók, és megismerhetõk a foglalkoztatási trendek. Magyarországon 750 cég adott választ.
65 ezernél is több munkaadót kérdeztek meg összesen 41 országban, közel 50 éve minden negyedévben. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem szállhat ki belõle.
A kezdetektõl mindig ugyanazt az egy kérdést teszik fel a kutatók: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerõ létszámának alakulását a következõ három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetõség van: csökken, nõ, stagnál, de a cég el is háríthatja a nyilatkozatot a „nem tudom” válasz megjelölésével.
A mutató értékét úgy számítják ki, hogy a munkaerõ-felvételt tervezõk százalékos arányából kivonják azokat, akik leépítést hajtanak végre. Így az eredmény, azaz a „Manpower Munkaerõ-piaci Mutató” lehet pozitív, negatív, de akár nulla is.

 

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik