Pénzügy

Ne lógjuk el a céges karácsonyt!

A karácsonyi céges parti igen sokféle lehet: bulizhatunk múzeumban, barlangban vagy disznótoron, de várhatja a kollégákat karaoke, illetve vadnyugati romantika is. Fontos esemény ez: a karrierünk múlhat rajta.

A rendezvényszervező cégek igen változatos műsorokat ajánlanak a karácsonyi céges partikra. Rendelhetünk élőzenét, akár egy felkapott sztárt is – ám nem szabad olyan bandát hívni, amely „rétegzenét” játszik, mert elképzelhető, hogy a munkatársak nagy része nem kedveli őket. Másféle műsorszámokkal is kedveskedhetnek a vezetők a kollégáknak: Van olyan buliszerviz, amelynél a céges partira megrendelhető egy egész kaszinó vagy egy kvízmester, mások bűvészt, tánccsoportot, jósnőt vagy dumaszínházi előadót, kabarétársulatot hívnak meg. Lehetőség van arra is, hogy karaoke-lehetőséget biztosítsanak a dalos kedvű alkalmazottaknak.

Minél különlegesebb, annál jobb?

Az egyik vállalat például „kibérelt” egy színházi előadást, a zártkörű előadás azon az estén csak nekik, a kollektívának és a meghívott ügyfeleknek, partnereknek szólt, a szünetben pedig ingyenes büfével kedveskedtek a vendégeknek. Vannak rendezvényszervezők, amelyek komplett tematikus programokat kínálnak: a középkorba, a vadnyugatra vagy a reneszánsz hétköznapokba repítik el a résztvevőket. Mások a 20-as, 30-as éveket idézik fel, és előfordulhat, hogy a vendégeket is megkérik: az öltözékük az adott korszakot idézze.

Az éttermek, szállók mellett egyre népszerűbbek a különleges helyszínek is: kibérelheti a cég egyes múzeumokat, galériákat, elviheti a kollégákat egy barlangi bulira, de hajókázhatnak, és a wellness is egyre elterjedtebb. A kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek szoktak a „disznótoros céges partit” szervezni – ám érdemes végiggondolni, hogy ilyet tervezzen-e az a vállalat, amelynél a kollektíva nagy része vegetáriánus. Azok a cégek pedig, amelyek jótékony célra adnák inkább a bérleti díjat, a Mikulásgyár melletti fűthető rendezvénysátrat is igénybe vehetik.

A csapatot is építi a karácsonyi céges buli (Kép forrása: sxc)

Ha a cég gazdasági helyzete nem engedi, hogy hatalmas költségvetésű bulit szervezzen a kollegáknak, akkor is érdemes valamivel kedveskedni nekik – például kakaópartival. Felmérések bizonyítják, hogy a közös ünneplés segít az alkalmazottak munkahelyi elköteleződésének erősítésében. A Chartered Management Institute (CMI) kutatásának eredményei szerint a vezetők kétharmada úgy véli: a céges karácsony alkalmat ad a munkaadóknak arra is, hogy honorálják alkalmazottaik egész éves munkáját. Ez azonban nem biztos, hogy elegendő, a dolgozók nagy része a bulit nem tekinti igazán ajándéknak. A Randstad tanulmánya ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy dolgozók 93 százaléka – ha választhatna – inkább a zsebébe kérné készpénzben a rendezvényre fordított pénz arányos részét.

Csak csínján az alkohollal!

Bármilyen csábító sokaknak, hogy a céges karácsony helyett otthon pihenjenek, mégsem túl okos dolog elbliccelni ezt az alkalmat. Elsősorban azért, mert ilyenkor még láthatóbbá válhatunk főnökeink számára.

Egy-egy szimpatikus megnyilvánulásunkkal jobban megkedveltethetjük magunkat, mint egy félórás okoskodással valamelyik értekezleten. Olyan dolgokról is tudunk ilyenkor velük beszélgetni, amelyeket a munkahelyen a szigorúbb keretek miatt kevésbé érdemes szóba hozni. Természetesen arra is ügyeljünk, hogy ne vegyék ezt bizalmaskodásnak, vagy tolakodásnak. A céges bulin kiderülhet rólunk, hogy kedvesebbek, viccesebbek, szórakoztatóbbak vagyunk, mint, amilyennek megismertek bennünket. Ha viszont nem vagyunk jelen, az egyértelmű jelzés: nem tartjuk magunkat igazán csapattagnak.

Egyetlen veszélyforrás van csupán: az alkohol. Aki kevésbé bírja, jól teszi, ha egyáltalán nem fogyaszt. Nehogy egy kellemetlen megjegyzés vagy megnyilvánulás elvágja karrierje útját.

Amerikában nem rajonganak a karácsonyi cégbuliért

Csk az alkalmazottak 4 százaléka lelkesedik igazán a karácsonyi céges bulikért az Egyesült Államokban. 62 százalék pénzjutalmat, 32 százalék több fizetett szabadságot szeretne inkább kapni a cég “Jézuskájától”. A Harris közvélemény-kutató több mint két és félezer embert kérdezett meg.

A legkívánatosabb cégajándék az általános vásárlási utalvány, amely élelmiszerre is költhető. Vannak, akik azt szeretnék, hogy egy teljes éven át otthonról távmunkázhassanak, és akadnak olyanok, akiket vállalatuk részvényei is boldogítanának. Csak két százalék örülne aranyórának, vagy hasonló ajándéknak.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik